Wysłany: Pią Mar 23, 2012 17:02 [R 200] Wiązka kabli
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam Wszystkich!
Nie wiecie przypadkiem gdzie w Poznaniu lub okolicach mogę zakupić wiązkę kabli, która idzie od deski rozdzielczej do tylnej klapy bagażnika?
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 23, 2012 17:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chodzi o to, że przetarła mi się dosyć mocno i jak były mrozy to zrobiło mi się zwarcie. Bezpieczniki mi się trochę podtopiły. Wymieniłem je i zaizolowałem kable w odcinku gdzie się przetarły (czyli w gumie pod klapą) i dlatego pomyślałem, że warto by było przy okazji wymienić całą wiązkę. Aż tak bardzo się na tym nie znam
Tak jak napisał kol. leszczu o nowej zapomnij. Na szrocie ani na aukcjach dobrej nie znajdziesz. Jezeli nie można polutować i zaizolować tej którą masz w samochodzie to pozostaje tylko zrobienie nowej we własnym zakresie. Tak jak pisałem jest łączona w bagażniku. Zeby ją wyciągnąć trzeba odsłonić całą prawą stronę w bagażniku włącznie ze słupkiem ( wystarczy odchylić) i wyciągnąć plastiki z klapy (środek i prawą stronę) Wiązkę można wyciągnąć i wymienić przewody na odcinku który jest uszkodzony. Wymieniaj tak zeby nie lutować w tym samym miejscu odcinki przewodów o różnej długości. Najkrótsza wstawka 20 cm (po 10 na stronę od przetarcia) Połączenia zabezpiecz koszulkami termokurczliwymi. Między połączeniami 2-3 cm.Polecam przewody w izolacji silikonowej. Można to z(prze)robić rónież montując styki z F seicento do belki i do klapy.
Tylko pytanie, czy skoro podtopiły mi się bezpieczniki, to czy kable się dalej nie uszkodziły (w stronę deski rozdzielczej). Czyli rozumiem, że cała wiązka idzie dołem auta, przy progach?
Które bezpieczniki się podtopiły? Wiązka idzie dołem. W skrzynce może być słaby styk na bezpieczniku (patyna na złączu) stąd większ y opór i grzanie się bezpiecznika. Zacznij od tego. Są preparaty do czyszczenia styków. Wiązka raczej jest dobra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum