Witam,
Poszukuję aparatu fotograficznego do ok 1000-1100 zł. max
w zestawie oczywiście z bateriami itd.
Nie wiem czego od niego oczekiwać .
Chyba jedno co bym chciał to ustawienie wyświetlacza pod kątem.
Myślałem na canonem SX20 IS (używany)
a może jakiś olympus ?
Pzdr,
Kuba
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 12:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To zależy do czego ma służyć, lustrzanka to czasem nie najlepsze wyjście i przede wszystkim początek wydatków.
Ale trzeba sprecyzować czy to ma być superzoom, czy szeroki kąt, czy też coś kieszonkowego, czy ma nagrywać filmy itd.
Jeżeli myślisz poważnie o fotografii to lustrzanka, ale używki bym nie kupował. Nie wiadomo ile ma faktycznie na migawce nalatane, no i gwarancja rzecz ważna...
Borsi mocno googluj o aparatach fotograficznych. Popytaj znajomych. Pochodź po sklepach. Tysiak to może i mało ale generalnie dobry aparacik kupisz. Tylko powiem Ci tak:
Zastanów się do czego potrzebujesz go. Oraz jakiej jakości oraz wielkości fotki będziesz drukować.
Aparaty dzielą się na okazyjne oraz wygodne.
Okazyjne to Lustrzanki przeznaczone raczej do fotografowania w miejscu docelowym obiekty bądź stały plener.
Aparaty kompaktowe małe poręczne idealnie nadające się do wycieczek z tobołkami rodziną i znajomymi. Tak aby wszedł do torebki partnerki bądź do kieszeni od marynarki
Teraz aparaty kompaktowe robią zdjęcia dobrej jakości nie odbiegając jakoś rewelacyjnie jakością dla oka LAIKA. Oczywiście zdjęcia takie idealnie nie obrobisz np w Photoshopie ale wydruk zdjęcia 9x13 bądź 10x15 (to są formaty najczęściej drukowane) wyjdą na dość dobrym poziomie.
Ja kiedyś kupiłem aparat CANOS IS5 robił bardzo dobre zdjęcia w plenerze byliśmy i jesteśmy z niego zadowoleni. Ale gdy nasz synek dorósł i bardziej chce chodzić na własnych nóżkach niekiedy na rękach stwierdziliśmy, że kompakt jednak będzie lepszy. Po prostu poręczniejszy...
Zastanów się do czego go potrzebujesz..
EDIT:
Troszkę poszperałem z kompaktów. Nic konkretnego nie widziałem oprócz tgo modelu:
http://www.euro.com.pl/ap...,strona-2.bhtml
Poczytaj opinię ja jeszcze pogoogluje o nim xD
Jeżeli kolega sprecyzuje swoje wymagania, to myślę że wybór aparatu potrwa niedługo.
Z uniwersalnych o umiarkowanej cenie dla mnie ciekawy wydaje się Canon SX220IS.
W kwestii filmów lepszy byłby Panasonic, ale TZ25 kosztuje za dużo a starszy TZ18/TZ20 ma gorszą jakość zdjęć.
Plusem SX220 jest też możliwość użycia nieoficjalnego oprogramowania CHDK (nie wymaga ingerencji w aparat i nie powoduje utraty gwarancji), które daje dostęp do wielu zaawansowanych funkcji niespotykanych w tej klasie - jak chociażby RAW.
Plusem SX220 jest też możliwość użycia nieoficjalnego oprogramowania CHDK (nie wymaga ingerencji w aparat i nie powoduje utraty gwarancji), które daje dostęp do wielu zaawansowanych funkcji niespotykanych w tej klasie - jak chociażby RAW.
Tylko mi nie mów, ze w tym przedziale cenowym RAW jest czymś niespotykanym bo kompakt Fuji kupiony 6 lat temu miał już RAW'a
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
6 lat temu to może tak, ale dziś RAW to coraz częściej rzadkość dostępna w najdroższych modelach.
Przykładowo FZ48 już jej nie posiada a FZ150 - owszem. 5 lat temu była zarówno w FZ50 jak i w FZ8.
W aparatach typu "travel zoom" aktualnie chyba w żadnym modelu jej nie ma, albo coś przeoczyłem.
Z resztą nie powiedziałeś ile ten kompakt kosztował i dla którego segmentu był kierowany.
Jeżeli to S6500 czy S9600 to nie ma co się dziwić
Moje oba aparaty też mają RAW co nie zmienia faktu, że dziś to już rzadkość.
A wracając do CHDK - RAW to tylko jedna z wielu funkcji które oferuje. Trzeba sobie doczytać co jeszcze można zyskać.
zeby cos polecic, to trzeba wiedziec do czego ma byc sprzet, ale boje sie odpowiedzi , ze do wszystkiego niestety, jeden bedzie lepsze filmy krecil, inny mial rawy, inny lepsza optyke... zawsze jest cos za cos.
Ja lubie dpreview.com i optyczne.pl tylko trzeba ilosc krzykaczy i maruderow w PL dzielic na pol, bo jakos na forach w US jest zawsze wiecej osob pozytywnie piszacych i konkretnie, konstruktywnie o sprzecie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Z innych można jeszcze zerknąć na
- imaging resource (zwłaszcza link który podałem)
- DCRP
- fotopolis.pl
- photographyblog
- cameralabs
- trustedreviews
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum