Wysłany: Czw Cze 16, 2011 12:29 [R416 GSi '92] Przegrzewanie się układu chłodzącego [D16A6]
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: < 1993
Hej, jakiś czas temu, jak zaczęły sięupały, stojąc w korku zauważyłem, żę wskazówka temperatury wody podniosła się powyżej połowy skali. Od razu zgasiłem motor, wyszedłem poczekałem chwilę, stacja była obok, więc kupiłem płyn chłodzący aby ewentualnie dolać do poziomu MAX. Trochę wlałem - 200 ml, po czym wracając do domu, znowu stojąc na światłach, woda znów zaczęła dochodzić do wysokich temperatur. Podczas jazdy, nie ma takiego problemu. Wymieniłem termostat, jednak problem nie ustał, zauważyłem też, że wiatrak nie włącza się w ogóle - pewnie to jest przyczyną. Jak teraz dojść do tego, co tak naprawdę się dzieje i jak wyeliminować usterkę? Dodam, że jest to auto z klimatyzacją i naprawdę mało jest miejsca w komorze silnika..
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 13:38
Odłącz wtyk od czujnika temperatury kompa i zobaczysz czy uruchomią się wentylatory. Jeśli tak to do wymiany czujnik, jeśli nie to trzeba sprawdzać dalej - wentylatory, przekaźniki, sterowanie z kompa. Poza tym na pewno przydało by się przepłukać żeberka na chłodnicy bo po tylu latach jeśli nie była wymieniana już prawie nie ma przepływu powietrza.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wojtek88,
Możesz jeszcze sprawdzić i ewentualnie wymienić korek zbiorniczka wyrównawczego (koszt zamiennika 15-20 PLN). Zainstalowany jest w nim zaworek, który ma za zadanie utrzymywać odpowiednie ciśnienie w układzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum