Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Czw Sie 21, 2014 07:48
Ewentualnie u mnie po 3PLN oryginalne moze nie źródło, ale cos tam ich mam
Mam tez gdzies oryginalne opakowanie nowych 20szt Rovera. Ale gdzies w częściach schowałem i za cholerę nie mogę znaleźć.
Ostatnio zmieniony przez AdaskoC Czw Sie 21, 2014 12:03, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli mowa o spinkach od plastikowych listw progowych to ja mam na nie inny patent, może nie jest najtańszy (ok 3pln zamiennik spinki) ale się sprawdza, łatwy wielokrotny demontaż i montaż.
Aby to opisać musiałbym porobić zdjęcia, jak ktoś zainteresowany to proszę o info, postaram się w tym wątku umieścić mini manual.
Na początek kilka "fotek" - marna jakość bo nakręciłem filmik i z niego wyciąłem kawałki kadrów, ale czasu miałem mało, może za kilka dni poprawie fotki i wrzucę jeszcze raz. Później dodam link do filmiku.
Co będzie potrzebne:
1. goła listwa bez spinek
2. kołki (nie pamiętam z jakiego auta - dobierane na oko w sklepie motoryzacyjnym ok 3pln/szt)
3. śruby delikatnie grubsze niż otwory w kołkach, długość ok 40-60mm
4. scyzoryk
Montaż banalnie prosty
1. wywalamy stare spinki
2. w kołkach delikatnie scyzorykiem powiększamy otwór tak by śruba w niego wciskana miała delikatny opór
3. wkładamy kołki
4. na listwę zakładamy śruby
5. przykładamy i ustawiamy śruby w otworach
6. delikatnie dociskamy do końca
7. mocniej postukujemy w miejscach gdzie montowaliśmy śruby
Demontaż
1. delikatnie odchylamy/unosimy na kilka mm listwę
2. przesuwamy listwę w lewo/prawo (zależy od strony samochodu) tak by zeszła
3. wykręcamy śruby
4. wydłubujemy kołki
Jeszcze jedna ważna zaleta jest taka że listwa nie trzyma się jak na spinkach na sztywno, tylko jest taka jakby "miękka" więc o wiele trudniej ją przypadkiem/niechcący wyrwać. Gdy miałem spinki listwę pasażer wyrywał mi przynajmniej raz w miesiącu, nie pomogło klejenie tylko upaćkałem sobie na czarno kawałek wykładziny pod listwą, odkąd mam montaż na "śruby" ani razu nikt mi w ciągu chyba dobrych 2 lat nie wyrwał listwy, demontuje jak jest potrzeba (osuszanie wykładziny, montaż dodatkowych kabli pod wykładziną). Ja tam jestem zadowolony i polecam
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Pią Sie 22, 2014 08:02
No dziwne, dziwne. Próbowałem tez dobrać od innego auta, ale bez skutku:-( a one są kruche bardzo i podatne na uszkodzenia. Demontaż tej listwy bez ich uszkodzenia jest praktycznie niemożliwy, mi osobiście sie to nigdy nie udalo
Gdyby było większe zapotrzebowanie to można by przysiąść zaprojektować i wydrukować w 3D ale dla kilku szt to się zupełnie nie kalkuluje, szkoda czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum