Wysłany: Sob Cze 23, 2012 16:57 [Rover200] gaśnie podczas jazdy.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
witam.mam mały problem z moim roverkiem.w ostatnim czasie kilkakrotnie mi zgasł podczas jazdy i nie mogłem go uruchomić lecz po kilkunastu minutach odpaalał bez żadnego problemu.gdzie szukać przyczyny.
Ostatnio zmieniony przez lucy Sob Cze 23, 2012 17:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 23, 2012 16:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Sob Cze 23, 2012 20:46
Witaj
Z racji tego że dzisiaj się zalogowaleś na początek poszukaj w szukajce, albo na ostatnich kilku stronach, tematów jest dużo A teraz na myśl nasuwa mi się tylko czujnik położenia wału , opisz towarzyszące temu anomalia silnikowe
Pozdrawiam
Witaj
Z racji tego że dzisiaj się zalogowaleś na początek poszukaj w szukajce, albo na ostatnich kilku stronach, tematów jest dużo A teraz na myśl nasuwa mi się tylko czujnik położenia wału , opisz towarzyszące temu anomalia silnikowe
Pozdrawiam
silnik dławi się tak jakby brakowało paliwa a gdy go próbuje odpalić to rozrusznik kręci,pompa paliwa pracuje a nawet go zalewa przy dłuższym kręceniu.
silnik dławi się tak jakby brakowało paliwa a gdy go próbuje odpalić to rozrusznik kręci,pompa paliwa pracuje a nawet go zalewa przy dłuższym kręceniu.
najłatwiej to podłączyć do komputera i zobaczyć jakie wartości podają czujniki.
bo tak to można sobie szukać i szukać. Bosch KTS się łączy z 200, ale mi się połączył jako rover 200 coupe 95-99
bo tak to można sobie szukać i szukać. Bosch KTS się łączy z 200, ale mi się połączył jako rover 200 coupe 95-99
Harry napisał/a:
byłem na komputerku i żadnego błędu mi niewykazał
no i to jest właśnie tka jak ktoś ma komputer i nie umie z niego korzystać. To że nie wywaliło błędu to wcale nie znaczy, że czujnik jest nie uszkodzony.
Np. czujnik temp. powietrza dolotu błędu Ci nie wywali,bo pokazuje wartości ale na zewnątrz może być -2*C, a czujnik temp. będzie pokazywał 30*C na zimnym silniku i komp dobierze wszystko pod 30*C a nie pod -2*C
sonda lambda też może być uszkodzona i też błąd nie musi być wywalony,bo pracuje,ale że błędnie to pc tego nie wie, ponieważ nie ma drugiej lambdy diagnozującej tutaj.
Może i być lambda uszkodzona i zła mieszanka jest dobierana. Pojedź na stacje diagnostyczną i Ci ją zmierzą, albo na pc można też zobaczyć wykres z lambdy lub oscyloskopem
Iskra do sprawdzenia.
świece wyminiałem ok 2 miesiące temu a ta przyczyna trafiła się i przed wymianą co dziwniejsze to ostatnia miała miejsce w słoneczny dzień a silnik był zimny bo stał przez 16godz.
Harry napisał/a:
byłem na komputerku i żadnego błędu mi niewykazał
no i to jest właśnie tka jak ktoś ma komputer i nie umie z niego korzystać. To że nie wywaliło błędu to wcale nie znaczy, że czujnik jest nie uszkodzony.
Np. czujnik temp. powietrza dolotu błędu Ci nie wywali,bo pokazuje wartości ale na zewnątrz może być -2*C, a czujnik temp. będzie pokazywał 30*C na zimnym silniku i komp dobierze wszystko pod 30*C a nie pod -2*C
sonda lambda też może być uszkodzona i też błąd nie musi być wywalony,bo pracuje,ale że błędnie to pc tego nie wie, ponieważ nie ma drugiej lambdy diagnozującej tutaj.
Może i być lambda uszkodzona i zła mieszanka jest dobierana. Pojedź na stacje diagnostyczną i Ci ją zmierzą, albo na pc można też zobaczyć wykres z lambdy lub oscyloskopem
kompa podpinali mi w bosh i w kilku innych warsztatach a diagnoza była taka sama zero.
[ Dodano: Nie Cze 24, 2012 11:45 ]
bogdan75 napisał/a:
imo działa?z pilota otwierasz?
otwieram go z pilota próbowałem dla sprawdzenia tylko kluczykiem bez poprawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum