Forum Klubu ROVERki.pl :: Okulary polaryzacyjne?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Okulary polaryzacyjne?

Czy warto?
Autor Wiadomość
Pływak 

Rover 200

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 11:00   Okulary polaryzacyjne?

Witam, mam pytanko do posiadaczy okularów polaryzacyjnych czy warto wydać na nie ok 100zł. Nosze się z zamiarem kupna jakiś porządnych okularów do samochodu na razie moją uwagę zwróciły okulary polaryzacyjne firmy ARCTICA miał ktoś z nimi styczność? Albo zwykłe polaryzacyjne albo fotochromowe. Te drugie oczywiście droższe ale ich zaletą jest, że dostosowują się do siły oświetlenie czyli można z nich korzystać nawet gdy zaczyna się ściemniać.

SPAMU¦

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 11:00   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

pietro 

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 11:21   

hej
w zeszłym roku kupiłem okulary właśnie tej firmy. Kupiłem przeciwsłoneczne ze szkłami polaryzacyjnymi i powiem Ci, że jak je zakładam to odbicia czy to słońca od asfaltu czy w podszybiu zmniejszają się znacznie. Zakładając je czuję jak odpoczywają mi oczy :)
Sprawdzają się przy eliminowaniu odblasków i osobiście jestem z nich zadowolony.
Dałem za nie coś koło 90 pln od gościa z Jeleniej Góry na allegro i mogę go polecić.

funfel 

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 11:33   

Ja tez mam polaryzacyjne, dalem jakies 120zł i nie zaluje.. naprawde bardzo dobra sprawa. Oczy sie tak nie męcza w czasie jazdy

emes 

Członek Zarządu
skarbnik

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 14:22   

Szkła polaryzacyjne polecam jak najbardziej. Z założenia, redukują odbicia od powierzchni niemetalicznych. Podobnie jak w przypadku kolegów wypowiadających się wcześniej, polepszają widoczność (właśnie poprzez redukcję odbić).

Jeżeli chodzi o cenę, ja bym nie oszczędzał i nie kupował byle czego. Każdy z nas ma tylko jedną parę oczu i (póki co) niewymienną. Więc nie warto na tym oszczędzać :)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 20:22   

do auta tylko i wyłącznie polaryzacyjne :ok: :)

staf 

Rover 75

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 20:52   

Też kożystam z okularów polaryzacyjnych. Kupiłem 110 zł. jestem zadowolony. Hm.... i powiem ci że mają dodatkową zalete...Wyprzystojniałem w nich. :mrgreen:

Toshiro 

Rover 200

Wysłany: Pon Lip 27, 2009 12:42   

Mój ojciec kupił sobie okularki firmy Jaxon (firma wędkarska) na rybki żeby słońce nie odbijało się od wody i mógł ujrzeć rybę, używa ich w aucie i mówie że rewelacyjnie się jeździ. Sam też się przymierzam do zakupu podobnych bo momentami nie idzie jechać.

fearless
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lip 27, 2009 13:28   

Toshiro napisał/a:
okularki firmy Jaxon (firma wędkarska)

Zgadzam się, też posiadam Jaxon-y, i też kupiłem z myślą o redukcji odbicia światła od tafli wody, ale doceniam ich działanie również w samochodzie.

zuber84cool 

Rover 600

Wysłany: Pon Lip 27, 2009 20:37   

Też korzystam z okularów polaryzacyjnych w ub. roku kupiłem takie na allegro marki ZEPPELIN czy jakoś tak ok. 90zł i naprawdę sprawdzają się podczas jazdy zwłaszcza w czasie upałów takich jak ostatnio i na mokry asfalt redukują refleksy i odbicia naprawdę ulga dla oczu Polecam :cool:
Ostatnio zmieniony przez zuber84cool Pon Lip 27, 2009 22:55, w całości zmieniany 1 raz  

walkie 

Rover 45

Wysłany: Pon Lip 27, 2009 20:43   

ja też mam polaryzacyjne okularki, kupione w zeszłym roku i naprawdę dają radę.
Ja mam marki Brenda, 120 PLN w InterSporcie.

funfel 

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 05:24   

walkie napisał/a:
Ja mam marki Brenda
o to to, moje tez sa tej firmy

namiko 

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 21:56   

Mąż ma SOLANO. Jeździ (i nie tylko jeździ) w nich i w słoneczne dni i w pochmurne. Są doskonałe - redukują męczące dla oczu ostre odbłyski jednocześnie nie przyciemniając tak bardzo.

sknerko 
Klubowicz

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 08:16   

Z racji że normalnie noszę okulary to nie moge mieć polaryzacyjnych do samochodu ale mam takie nakładki polaryzacyjne na zwykłe szkła (dość drogie ale nie pamiętam jakiej firmy) wszystko ok tak jak piszą poprzednicy minus jest jeden nie widzę w nich komunikatów komputera pokładowego i słabo widać tekst na radiu nie wiem czym to jest podyktowane ale tak jest. Reszta czyli usuwanie refleksów i np. widoczność przez szybę samochodu przede mną na najwyższym poziomie
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę :)
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk

Tomas 

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 08:25   

Dal osób z wadą wzroku, są tez okulary polryzacyjnie, z korekcją i dodatkowo mają specjalne brawianie (przepuszcza tylko określoną brawe światła) co powoduje, że jak w słoneczny dzień wjedzie się w gęsty las to nadal dobrze widać i nie trzaba ich wtedy ściągać. Maja one też jadna wade Cena!!!!!!!!!

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 08:58   

sknerko napisał/a:
minus jest jeden nie widzę w nich komunikatów komputera pokładowego i słabo widać tekst na radiu nie wiem czym to jest podyktowane ale tak jest.

Powód jest taki, że te ekrany wysyłają też swiatło spolaryzowane, tyle, że w płaszczyźnie, którą akurat "wycinają" Twoje okulary. Pochyl głowę w prawo lub lewo a powinieneś ujrzeć obraz na ekranie komputera, a obraz na wyświetlaczu radia może siępoprawic lub pogorszyc ;) Podobny efekt miałem na ekraniku cyfraka, jak obróciłem go do zdjęcia o 45stopni ;)

Tomaszi 

Rover 400

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 10:34   

Hehe to jest najprostsza metoda, sprwdzenia czy szkła okularów są faktycznie polaryzacyjne :)
Ja do auta nie mam, za to mam jak idę na ryby, mogę luknąć pod lustro wody bo nie odbijają właśnie światła. W wędkarskich sklepach tego pełno, tylko najczęściej plastiki.
Ostatnio zmieniony przez Brt Sro Lip 29, 2009 10:39, w całości zmieniany 1 raz  

sknerko 
Klubowicz

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 10:42   

Tomaszi napisał/a:
za to mam jak idę na ryby, mogę luknąć pod lustro wody bo nie odbijają właśnie światła

hehe fajnie też widać z pomostu jak panienki sie kąpią ale na ryby the best.
Brt napisał/a:
Pochyl głowę w prawo lub lewo a powinieneś ujrzeć obraz na ekranie komputera, a obraz na wyświetlaczu radia może siępoprawic lub pogorszyc

wyczaiłem to już jakiś czas temu ale naprawde muszę sie wyginac żeby coś zobaczyć bo te moje nakładki bardzo porzadne sa :razz:
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę :)
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk

truten23 

Wysłany: Czw Sie 06, 2009 10:59   

Ja mam polaryzacyjne z Polaroida. Świetna sprawa, nie tylko w lecie ale i na śniegu :ok: :cool:

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Czw Sie 06, 2009 16:32   

No to dziś dostałem okularki. Zamówiłem firmy Arctica chotochromowe z polaryzacją kosztowały mnie razem z przesyłką 131zł. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne w znacznym stopniu redukują odblaski zobaczymy jak się spiszą w trasie :)

Adrian355 

Wysłany: Czw Sie 06, 2009 18:11   

Ja używam okularów polaryzacyjnych marki Stockholm od 2 lat :) i przyznam szczerze była to moja udana inwestycja. Jak jadę gdzieś z rodzicami to jest wrażenie ze nie ma szyb w innych autach. Bardzo lubię łowić ryby gdzie nad woda takie okularki pokazują pazurki :) A na rowerze to już mnie nigdy nie opuszczają :)

Odpowiedz do tematu