Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:44 [r420] Problem z ABS ?
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się gwałtownie hamować, ale wczoraj miałem okazję zaznać tego uczucia. Nie wiem czy coś z hamulcami jest nie tak, czy może ABS działa inaczej niż ja to myślałem, ale przy prędkości około 60km/h wcisnąłem sprzęgło i hamulec do dechy. Auto zaczęło zwalniać, ale ABSy nie zaskoczyły. Koła nie zapiszczały i absy tez nie zadziałały. Przy tej prędkości do zatrzymania się całkowitego trochę to trwało, więc nie wiem czy rovery tak normalnie mają czy znowu coś z moim jest nie tak ? Nigdzie żadne kontrolki i tego typu rzeczy się nie świecą, przy przekręcania kluczyka mrugnie na kierownicy SRS i wszystko wydaje się być ok, a mimo to mam wrażenie, że hamulce słabe są. Płyn jest ciągle na poziomie MAX, mechanicy mówili że klocki i tarcze są dobre. Czy ABS działa tylko na mokrej nawierzchni i wtedy sprawia że koła się nie klinują dzięki czemu nie piszczą przy gwałtownym hamowaniu ?
Poszedłem zobaczyć i mam zestaw kontrolek zupełnie inny niż w instrukcji -.-
Nie wiem do czego mi kontrolka od pasów i tempomatu, skoro wg. instrukcji tego nie ma w dieslu. Z drugiej strony mam kontrolkę świec żarowych więc o przemienieniu też nie ma mowy.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Mar 2012 Posty: 114 Skąd: Ząbki
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 15:23
haxigi napisał/a:
Poszedłem zobaczyć i mam zestaw kontrolek zupełnie inny niż w instrukcji -.-
Nie wiem do czego mi kontrolka od pasów i tempomatu, skoro wg. instrukcji tego nie ma w dieslu. Z drugiej strony mam kontrolkę świec żarowych więc o przemienieniu też nie ma mowy.
No właśnie zdziwiłem się że nie zablokowały się bo przecież na maxa miałem wciśnięty hamulec. Spróbuję na piachu tak jak mówisz.
Przy okazji - regulacja linki od ręcznego może mieć jakikolwiek wpływ na normalny hamulec ? Raczej nie nie ?
I to normalne że mam kontrolkę tempomatu i czujnika zapiętych pasów, mimo że takich bajerów nie posiadam ?
byłem sprawdzić, mam tak samo, tyle że te kontrolki się nie palą, pewnie u niego też nie
ciekawe od czego miała być ta pierwsza z prawej na środku licznika na samym dole, wygląda trochę jak tłumik
byłem sprawdzić, mam tak samo, tyle że te kontrolki się nie palą, pewnie u niego też nie
ciekawe od czego miała być ta pierwsza z prawej na środku licznika na samym dole, wygląda trochę jak tłumik
mam takie same kontrolki własnie
tylko u mnie SRS i ABS się nie podświetla SRS za to mrugnie na kierownicy i gaśnie.
tylko u mnie SRS i ABS się nie podświetla SRS za to mrugnie na kierownicy i gaśnie.
Pewnie masz jedną poduszkę
a z ABS, to sprawdź, czy masz pompę koło zbiorniczka wyrównawczego
chętnie bym sprawdził, ale nie wiem gdzie to się znajduje
@EDIT
na piachu koła się blokują, chociaż raz miałem wrażenie na mokrej drodze że włączył się abs bo było czuć to chrobotanie. Hmm czyli może być tak że mam wersję bez ABSu ? czy jest rozwalony ? Tylko że jakby był rozwalony to by chyba kontrolka się świeciła że jest problem nie ?
skoro jest chrobotanie w pedale hamulca to jest abs
nie bądź sierota i poszukaj pod maską pompy abs, lokalizację podał sTERYD
tak wygląda http://moto.allegro.pl/li...a+abs+rover+400
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum