Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 19:11 [R416] Problem ze skrzynią biegów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam potrzebuje pomocy.
Jak w temacie problem ze skrzynią.
Mój R dostał nowe sprzęgło LUKa i skrzynie używke(stara hałasowała)
po całej operacji z okolic skrzyni wydobywa się hurczenie(dosłownie coś hurczy) po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ginie. Co to może być?
Mechanik mówił że to wina skrzyni(sprzedawca skrzyni zapewnia, że skrzynia była 100%sprawna w jego aucie i, że wina leży po stronie sprzęgła, wałka lub mechanika itp.. i że nie ma prawa tak się dziać na luzie i że długo tak nie pojeżdze).
Jakieś sugestie? ponad tysiaka mnie kosztował ten zabieg i teraz mam problem.
Dzieki z góry za odpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 19:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wymiana sprzęgła nic nie pomogła (sprzęgło musiałem wymienić bo sie skończyło).
Mechanik mówi że to wina skrzyni. Na luzie po puszczeniu sprzęgła coś wydaje odgłos a'la helikopter. Czasem głośno czasem wcale. Mam tak już 2 lata i nic z tym nie robie na razie, choć mnie trochę wnerwia.
Mnie też wnerwia dlatego chciałem coś z tym zrobić..
Dziś potwierdziłem to u bezstronnego mechanika, że to jednak skrzynia w 100%
Polecił jeździć z tym dopóki się nie rozleci, lub spróbować zalać gęstszym olejem niż ten który jest(75w80) co o tym myślicie?
I teraz pytanie co jest tego przyczyna skoro u poprzedniego właściciela skrzynia była cichutka?
Pomyślałem może o oleju, że u niego mogła być zalana innym dlatego była cisza?
No tak może być chodź gościu zapewnia, że w jego aucie była cicha i ja mu w to wierze, zapłaciłem za nią 3stówki i odbierałem osobiście 40 km od mnie. Gościu nic nie ściemnia przez tel i jest zdziwiony. (jego R poszedł do kasacji po stłuczce także nie jakiś szrot) moge mu oddać tą skrzynie ale i tak będe w plecy wymiane itd...
Mnie też wnerwia dlatego chciałem coś z tym zrobić..
Dziś potwierdziłem to u bezstronnego mechanika, że to jednak skrzynia w 100%
Polecił jeździć z tym dopóki się nie rozleci, lub spróbować zalać gęstszym olejem niż ten który jest(75w80) co o tym myślicie?
I teraz pytanie co jest tego przyczyna skoro u poprzedniego właściciela skrzynia była cichutka?
Pomyślałem może o oleju, że u niego mogła być zalana innym dlatego była cisza?
Ja zmieniłem sprzęgło i olej i dalej mam to samo. Nie wiem jednak dokładnie jaki olej, bo to mechanik zmieniał. Następnym razem mam zamiar wlać coś najdroższego (Motul?).
Słyszałem opinie, że 10w40 silnikowy potrafi wyciszyć skrzynie lub ew jakiś gęstszy niż 75w80. Wie ktoś coś na ten temat lub wie z własnego doświadczenia?
jest jeszcze eksperymentalna opcja dolania ceramizera do skrzyni biegów. Jedni twierdzą, że pomaga, inni że szkodzi, ale zawsze te 50% szansy jest, że może pomoże
Na szrocie dwie do wyboru: Opisane jako 1.4/1.6 16v
na skrzyniach symbole RG14 i RG13
która jest do 1.6 w takim wypadku bo wnioskuje z tego i wiem z własnego doświadczenia, że skrzynie te różnią się przełożeniami co przekłada się na prędkość auta przy takich samych obrotach silnika(na 1.4 u mnie było 10 km/h mniej)
Czy jest ktoś w stanie sprawdzić u siebie np. mając starą skrzynie..
Ok już wiem skrzynia od 1.4 ma symbol 5C39, a 1.6 5C37
tylko jak to się odnosi do symbolu RG13 I RG14 bo tylko takie oznaczenia zauważyłem.
No i znów a autku skrzynia z 1,4 a miało być tak pięknie
grunt, że ta jest cichutka, kurcze gdybym wiedział, co znaczą te oznaczenia
bo jest rożnica ok 10km/h przy tych samych obrotach co generalnie będzie wpływać na spalanie i głośność w aucie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum