Wysłany: Sob Paź 20, 2012 14:52 [rover 111 95r.] Problem z wrzeniem wody w chłodnicy
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1995
Mianowicie posiadam Rover 111 sli z gazem.
Problem polega na tym ze po przejechaniu okolo 3-5 km woda ktora jest w ukladzie chlodzenia
po prostu sie gotuje (przerobilem wentylator chlodnicy na dzialanie przez caly czas ale nadal sie przegrzewa) na wskazniku temperatury (z wylaczonym wentylatorem) wskazowka podchodzi do polowy skali i przy probie otwarcia korka od zbiornika wyrównawczego paruje i woda sie gotuje (z wlaczonym wentylatorem jest podobnie
( chlodnica sie nagrzewa ale nie wime czy nie zawolno )
przy zapalonym silniku nie widzac sie przelewajacej wody w zbiorniku wyrównawczym dopiero gdy zacznie sie przegrzewac
moze ktos jest w stanie podac przyczyne lub chociaz cos poradzic???
@EDIT 22 X 2012
termostat po podgrzaniu w wodzie otwiera sie pompa wody kreci sie (łopatki całe)
Chłodnica przeepłukana (były jakieś kawałki taśmy izolacyjnej w środku chłodnicy i w wlocie u góry chłodnicy (średnica weża zmniejszona własnym sposobem (myślę ze poprzedni właściciel chciał zmniejszyć przepływ wody przez chłodnice i dlatego środek węża okleił grubo taśmą)) jutro postaram się poskładać wszystko do "kupy" i dam edit czy pomogło .
lecz jeśli macie inne rady chetnie poczytam
EDIT 23 X 2012
Problenm rozwiazany temat do zamkniecia lub kosza
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Paź 28, 2012 21:51, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 20, 2012 14:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie jestem jasnowidzem ale najprawdopodobniej za wolno mu sie nagrzewało w samochdzie (nawiew) i dlatego zatkal według mnie (nagrzewnica do gazu czy jak to nazwac jest podpieta do rurek od nagrzewnicy do wnetrza auta i obieg wody jest mniejsze przez kabine i przesto wolniej sie nagrzewa )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum