Wysłany: Sro Lis 14, 2012 07:55 [R 75] jaki olej w przegubie wewnętrznym?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Jaki powinien byc olej w przegubie wewnętrznym z prawej strony skrzyni? Wczoraj rozłączyłem go myśląc ze tam będzie samar, a tu niespodzianka i wszystko się wylalo
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 14, 2012 07:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oczywiście jak dasz grafitowy to błędu nie popełnisz. Od dawna grafitowy stosowano.
Jednak teraz są lepsze smary specjalnie skomponowane do przeguwbów.
np. Molibdenowy z dwusiarczkiem molibdenu lub na bazie litu
W sklepach jest wiele specjalnie przeznacoznych do tego celu.
Czytałem ze oryginalnie w wielu autach przeguby są zalane olejem - ten mój był bardzo gesty i na pewno nie od wilgoci, bo był to olej a nie smar tylko nie wiem jaki
[ Dodano: Czw Lis 15, 2012 08:19 ]
Nikt nie wie jaki powinien być olej w przegubie?
W żadnym przegubie wewnętrznym nie stosuje się oleju. Nie wiem skąd taka informacja. Czasem zdarza się smar półpłynny o konsystencji gęstej śmietany.
Więc nie dopytuj się o olej tylko zastosuj smar do przegubów kinetycznych taki jak zalecają koledzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum