Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego. Kupiłem Osram Cool Blue Intense. Założyłem iiii... Szału nie było- jak klosze uwalone, to z powrotem jest żółto, po wypucowaniu coś białego tam się narzuca.
No i tak sobie standardowo przeglądając natrafiłem na takowy egzemplarz ZS-ki
Moim zdaniem jest to jakaś marketowa lipa. Żarówki nie dość, że nie mają homologacji to nie bedziesz nic widział na drodze takie jest moje zdanie. Ja kupiłem Bosma xtreme white, zobacz jak świecą i mają holomogacje :
Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego
Obojętnie jakiej żarówki nie kupisz to zawsze będzie lekka poświata żółci. Jedynie xenon 5000k-6000K, ale na to jest już brak homologacji jak wstawisz to do swoich świateł i jest ryzyko oślepiania innych na drodze.
Ostatnio również wrzuciłem nowe żarówki do swojego R marki Osram- Night Breaker, jestem naprawdę zadowolony z ich światła- jest białe a nie żółte tak jak stare, pomimo nie najlepszego stanu reflektorów, świecą bardzo dobrze.
Dzięki za info, bo miałem w poniedziałek kupić właśnie Osramy Cool Blue Intense. Zastanawia mnie rozpiętośc cenowa tych żarówek Bosmy od 33 do 52 zł na alledrogo Kwestia marży czy podróbek?
Podepnę się pod temat, ponieważ mam pytanie czy jest jakiś przepis odnośnie barwy swiatła postojowego/pozycyjnego z przodu ? bo u siebie mam pomarańczowe zarówki. Samochod przeszedł przegląd, ale nie wiem czy to tak może być( w sumie efekt w nocy jest fajny) ?
pewnie w rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów jest to napisane. Podejrzewam że powinny być jednak białe, ewentualnie żółte selektywne. ale trzeba doczytać.
Ja od 2 lat jeżdżę na żarówkach Philips Blue Vision Ultra i jestem zadowolony. Świecą dosyć mocno i dobrze oświetlają drogę. Co do barwy światła, to w dzień jest ono delikatnie żółtawe, ale nocą czysto białe. Jak nie zapomnę, to cyknę jutro fotki jak to wygląda.
KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy.
Dla jednego 4 miesiące, to przejechane 2kkm a dla drugiego 12 albo 20 kkm ... powiem tak .. testowałem 2 zestawy blue vision philipsa i wytrzymywały od 18 do 23kkm przebiegu. W moim przypadku to około 7 - 8 miesiecy jazdy. Staram się wymieniać parami żarówki, a druga sprawa, że od ładnych kilku lat zakładam nowe żarówki jesienią (nawet gdy poprzedni komplet jeszcze świeci) ... korzyść jest taka, że po pierwsze .. nowe żarówki zawsze lepiej świecą a jesienią potrzebujemy najwięcej światła na drodze, a druga sprawa, to to, że nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby gdzieś w trasie mi żarówka "padła" ... a wiadomo, że jesienią lub zimą w deszczu czy na mrozie i zazwyczaj w ciemości (bo zwykle wtedy żarówki padają) wymiana nie należy do przyjemności. Zwykle około maja - czerwca blue vision zdychają, a wtedy zakłądam żarówki zwykłe (jak są, to te używane z poprzedniiego lata, lub nowe markowe, ale zwykłe a nie o wyższej wydajności) i dojeżdżam znowu do jesieni.
KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy.
Z tego co słyszałem to wszystkie nowoczesne żarówki jak Philips, Osram itp. wytrzymują około roku. Ja swoje mam już jakieś 2 lata i cały czas działają, ale ja w dzień jeżdżę na dziennych (chyba, że jest brzydka pogoda, wtedy jeżdżę na mijania). Nocami jeżdżę dosyć sporo (tak mi się wydaje ), jakieś 4 razy w tygodniu po 10 km. Poza tym nawet jakby się przepalały raz na rok, czy nawet co 8 miesięcy, to i tak te 60-70 zł za dobre żarówki to nie jest majątek. Jak dla mnie są na prawdę warte polecenia.
Tutaj daję zdjęcia jak świecą (mniej więcej, bo ciężko uchwycić to aparatem):
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Lut 12, 2013 18:49
Ja testowałem nightbreakery - bardzo pozytywnie w moim odczuciu i długo nawet wytrzymały, potem założyłem jakieś philpsy +50% ale tu niemiła niespodzianka jedna bardzo szybko przestała świecić .
Ostatnio jak kupowałem żarówki spytałem się w sklepie o takie, które dobrze oświetlają drogę i przy tym są trwałe, sprzedawca powiedział, że takich nie posiada Albo chcemy mieć dobrze oświetloną drogę, lub nie wymieniać żarówek często. W pierwszym przypadku kupujemy z napisem + jakaś wartość , w drugim najczęściej long life. Ja osobiście korzystam z żarówek Tungsram/GE dają fajne skupione światło i choć nigdy sam nie przykładałem do tego wagi to z opinii sąsiadów wiem,że są białe. Wcześniej jeździłem na +90%, od Listopada +120%. Wytrzymują ponad rok, to sporo jak stwierdził sprzedawca, a przy tym mam komfort jazdy, podróżuję głownie po zmroku
Witam.
Miałem już kilka kompletów żarówek obecnie wybrałem:Philips X-treme Vision+100% Światła i jestem zadowolony świeca dość jasno a najważniejsze, bardzo dobrze oświetlają drogę, tanie żarówki może i świeca jaśniej ale w praktyce lipa światło jest bardzo rozproszone co w efekcie daje słabą widoczność oraz brak homologacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum