Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 16:10 [R416]problem z abs
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
wiem, że ten temat był poruszany wielokrotnie, aczkolwiek - jak wciskam pedał hamulca przy niskiej prędkości i na suchej nawierzchni to załącza mi się abs. podjechałem do mechanika, podłączył komputer i nic, żadnego błędu. kontrolka abs się nie świeci. inny mechanik stwierdził, że to może być agregat abs. moje pytanie jest następujące - czy uszkodzony jest któryś z czujników? mechanicy twierdzą, że jeśliby tak było, to kontrolka abs by się świeciła, a komputer pokazałby błąd.
jak sprawdzić taki czujnik? czy się go wykręca, czy wyciąga?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 16:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a jak to pęknięcie ma wyglądac? drobna rysa czy coś większego? czy trzeba ściągnąć przegłub, aby to stwierdzić dokładnie, czy najprościej zawieść do mechanika, aby to dokładnie zobaczył. sorry za takie pytania, ale jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o mechanikę samochodową
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 20:36
u mnie pierścień się uszczerbił, jeden ząbek. Kontrolka nie świeciła się podczas jazdy. abs załączał się gdy jechałem wolno do 20km/h wtedy było słychać pompe i czuć delikatnie na pedałe po dłuższej takiej wolnej jeździe zaświecała się kontrolka i abs nie działał. Po ponownym odpaleniu silnika, kontrolka gasła i tak w koło.
Możesz sprawdzić tą metodą, jedź wolno jakiś czas i zaobserwujesz:)
dzisiaj zdjąłem koła z przodu samochodu i okazało się, że lewa strona to masakra. cały pierścień abs był zawalony brudem, jak wyczyściłem trochę to okazało się, że jednego zęba nie ma jest wyłamany. w czwartek wymiana. dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum