Wysłany: Pią Maj 03, 2013 21:01 [R75] Opony 215/55/16 a moc samochodu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam.
Panowie wczoraj jeden "fachowiec" odnośnie rozmiaru opon do R75 (ogólnie samochodu takich gabarytów) odradził mi opony o szerokości 215 bo ponoć samochód będzie wyższy i "nie będzie czym ciągnąć".
Ile w tym prawdy jest? Czy opona szersza od 205 o 1 cm spowoduje mniejszą moc auta? ja np sceptycznie do tego podchodzę, proszę o rade.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 03, 2013 21:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
opory toczenia są większe. na moich oponach (225/45/r18) spalanie wzrasta o 05-1 l/100km. czy przyspieszenie jest gorsze to nie wiem bo nie sprawdzalem (jezdze raczej spokojnie), ale na bank lepiej trzyma się drogi.
uważam że 75ka nie jest autem do ścigania się i czy przeyspieszenie spadnie o 0,5 sekundy do 100km/h czy nie to nie ma znaczenia. wazne zeby ladnie wygladalo
Jezdze na oponach 215/50/17 nie zauwazylem zeby auto palilo mi wiecej,mialo jakies mniejsze przyspieszenia. Mysle ze lepiej trzyma sie na zakretach,jest bardziej stabilne.Z zasady jezdze wolno tzn zgodnie z przepisami-szkoda mi kasy na bardzo wysokie mandaty we Francji ale jak jest okazja byc na niemieckiej autostradzie to wtedy sobie nie zaluje,Jak bede musial zmienic juz na nowe to bede sie zastanawial nad rozmiarem 225;pozatym co zauwazyl kolega wczesniej,wyglad R 75 na szerokich oponach to jest to !!!!
Witam. Ja mam u siebie 225/45/17 na lato i taki sam rozmiar na zimę . Dodam tylko że na kołach w takim rozmiarze wyszedł z fabryki. Drogi trzyma się super, prowadzi się pewnie i uwielbiam nim śmigać w trasie.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Ja kupiłem R75 CDTi z oponami Goodyear 215/55/16 i prowadzi się świetnie. Nie wiem jak ze spalaniem względem innych opon i rozmiarów ale mi przy spokojnej jeździe pali mi około 6,5l/100km. Względem 205/55/16 średnica jest tylko o 11mm większa. Według mnie spalanie jak i dynamika będzie niezauważalna.
Witam ja też nie odczułem róznicy w mocy przy róznych oponach
Lato ( Barum ) - 205/50/17 - na tych oponach jest wiekszy komfort jazdy i mniejszy według mnie opór toczenia niż w 225 , mniej je poprostu słychać
Lato ( Continantal ) - 225/45/17 - dziury odczuwalne , lepiej się trzyma drogi ( można wprowadzić bardziej agresywną jazde na zakrętach )
Zima ( Bieżnikowane ) - 225/45/17 - dziury odczuwale ( moc ta sama ) + szum
Spalanie na 225 - 11 litrów ( Średnia )
Spalanie na 205 - 9,5 litra ( Średnia )
Wiecej jezdze w miescie
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 12:58
szpynior, jest różnica To na pewno Czuć, że na letnich mam większy opór niż na zimowkach, które mam 205/55 R16, a letnie mam 225/45 R18. Pamiętam, ze jak miałem na tych 16' letnie opony, to na każdej nawierzchni na dwójce zrywał odrazu przyczepność, a na tych 18' co mam teraz, to już nie wszędzie zerwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum