Wysłany: Sro Maj 08, 2013 08:31 [R75] Dziwny problem z elektryką
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witajcie koledzy. Mam do was pytanie.
Czy to normalne ze po zgaszeniu auta jeszcze przez jakies 30-40 sekund mozna sterowac elektrycznie szybami? Wydaje mi sie ze jakis czas temu bylo tak ze jak zgasilem auto nie moglem szyby ani opuscic ani podniesc. Teraz taka sytuacja wystepuje i nie wiem czy cos sie zepsulo czy to norma.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 08, 2013 08:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dzieki dziadek. Juz sie zastanawialem czy przypadkiem nic sie poraz kolejny nie zepsulo. A korzystajac z okazji. Wiesz moze gdzie znajduje sie brzeczek otwarcia drzwi przyp zapalonych swiatlach? bo zasnal i chce go obudzic
Dzieki dziadek. Juz sie zastanawialem czy przypadkiem nic sie poraz kolejny nie zepsulo. A korzystajac z okazji. Wiesz moze gdzie znajduje sie brzeczek otwarcia drzwi przyp zapalonych swiatlach? bo zasnal i chce go obudzic
O ile dobrze pamietam to w zegarach. Przynajmniej u mnie sie pojawil po wymianie zegarow na te z wyswietlaczem.
sterowanie szybami działa po wyłączeniu zapłonu przez 20 sek. pod warunkiem, że nie zostaną otwarte drzwi.
ja mam na pewno w zegarach brzęczyk- bez wyświetlacza.
kiedyś rozbierałem i wlutowany jest głośnik jak w słuchawkach od chińczyków xd
być może jakiś kabel przerwany??
Wysłany: Sro Maj 08, 2013 18:52
tazOR napisał/a:
Wydaje mi sie ze jakis czas temu bylo tak ze jak zgasilem auto nie moglem szyby ani opuscic ani podniesc. Teraz taka sytuacja wystepuje i nie wiem czy cos sie zepsulo czy to norma.
widocznie wcześniej po odpięciu akumulatora nie zostały zresetowane szyby , a teraz może przypadkowo je zresetowałeś albo ktoś je zresetował i BCU wróciła pamięć.
[ Dodano: Sro Maj 08, 2013 19:52 ]
tazOR napisał/a:
Najdziwniejsze jest to ze wszystko dzialalo sprawnie do czasu wymiany sprzegla.
pewnie był niezgodnie z procedurą rozłączany akumulator lub bez podtrzymania pamięci sterowników i te zmiany są z tym związane.
A korzystajac z okazji. Wiesz moze gdzie znajduje sie brzeczek otwarcia drzwi przyp zapalonych swiatlach? bo zasnal i chce go obudzic
Masz PDC na wyposażeniu auta? 4 czujniki parkowania z tyłu na zderzaku - fabryczne?
Jeśli tak, jest szansa, że przez odpięcie akumulatora lub jakimś wygenerowaniu spadków napięć - np. ruszanie klemą powodujące destabilizacje zasilania auta, PDC mógł zmienić w zegarach wartości odpowiadające za akustykę gongu. Jest też opcja, że gong Ci umarł W słuchaj się uważnie. Zapewnij sobie ciszę z otoczenia, włącz stacyjkę, włącz światła, wyłącz stacyjkę i wyjmij kluczyk. Otwórz drzwi i wsłuchaj się czy zamiast gongu nie ma takiego głuchego "pykania". Jeśli jest, to kwestia ustawień konfiguracji bitowej 5-ciu pierwszych bajtów ROMu modułu zegarów. Najprościej zrobić sesję na T4. Powinny zostać przywrócone prawidłowe wartości. Można też skorzystać z alternatywnego oprogramowania.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Hej chlopaki Dziwna sprawa - kontrolka otwartych drzwi zaczela dzialac... brzeczek dziala... swiatlo po otwarciu drzwi tez. I teraz rebus. Otworzylem bagaznik. zamknalem. Patrze... kontrolka sie nie swieci (drzwi kierowcy otwarte). Bujnalem lekko autem... kontrolka mignela.. zgasla... mignela... i byla zapalona. Ponownie otworzylem bagaznik... i znow sie nie palila. Jakies pomysly gdzie pogrzebac?;-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum