Wysłany: Nie Cze 02, 2013 08:12 [r75]kontrola trakcji gasi silnik
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam wszystkich to jest mój pierwszy post ,wiec proszę o wyrozumiałość.
Wczoraj po tygodniowych ulewach wsiadłem do auta odpaliłem i przejechałem 100m i auto zgasło. Chwile poczekałem i auto znowu zapaliłem i zaraz zgasło. Kiedy chciałem kolejny raz odpalić na wyświetlaczu zapaliła się kontrolka trakcji i auto od tego momentu nie pali. Okazało sie ze miałem pozapychane kanaliki i woda dostała się do komputera i go zalała. Wody było do połowy filtra kabinowego !
Teraz komputer jest wysuszony,ale auto nie pali (kontrolka od trakcji świeci)
a więc moje pytanie
Co mogło sie stać i czemu kontrola trakcji wyłącza silnik?
ps. auto u mechanika ,wyciągnął komputer poruszał i auto zapaliło znowu poruszał i wyskoczyła kontrolka od trakcji i auto natychmiast zgasło.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 02, 2013 08:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Cze 02, 2013 09:02
adik1252 napisał/a:
Teraz komputer jest wysuszony,ale auto nie pali (kontrolka od trakcji świeci)
a więc moje pytanie
Co mogło sie stać i czemu kontrola trakcji wyłącza silnik?
wysuszenie komputera to za mało , trzeba dokładnie wysuszyć grodź i w niej instalację ,także w kabinie ,bo pewnie woda też tam się dostała. TC w dieslu działa tak, że w celu wyrównania prędkości kół, ogranicza (przez ECM) lub blokuje układ paliwowy i silnik gaśnie , pewnie mokra instalacja Can-bus daje błędny sygnał do ECM a ten blokuje układ paliwowy.Jeszcze raz dokładnie wszystko wysuszyć i dobrze udrożnij odpływy.Wyłącz ETC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum