Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2012 Posty: 126 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 21:19 r0wl3n - czas na moją R-akietę!
Witam,
przyszło lato, pucowanie samochodu, więc myślę, że również czas pokazać moją r-akietę Może krótko opowiem naszą historię: Pewnego dnia szukając swojego pierwszego samochodu (ledwo po zdaniu prawa jazdy) trafiłem na Roverka. Szybko wyszukałem forum, gdzie zauważyłem przemiłą społeczność. Pierwszy post w temacie "Chcę kupić Roverk-ka" no i dobrze, że was nie posłuchałem! (oczywiście po części!) Pojechałem do komisu w Gnieźnie, 14 marca 2012 (teraz omijam to miasto łukiem!). Zakochałem się od razu jak tylko zobaczyłem 400-setkę na parkingu! Wiedziałem, że będzie moja. Transakcja dokonana, czas wrócić na kółkach do domu (co się okazało nie było legalne, gdyż był to egzemplarz od naszych Zachodnich sąsiadów - pozdrawiam dealerów z Gniezna..) Po niedługim czasie, zaczęły się problemy, dość spore, ale miłość pozwala przebrnąć przez wszystko! Oto lista moich problemów i też najbliższych planów.
Koszt auta:
5300 zł
Co zrobiłem:
- zamontowanie instalacji gazowej - sekwencja Stag4 Plus - 2700 zł,
- zakup opon letnich Dębicy - 600 zł komplet,
- samodzielna (podkreślam!) naprawa 1,2 biegu,
- wymiana katalizatora (org. się rozsypał) na uniwersalny metalowy (niby super do gazu) - 400 zł + 70 zł robocizna
- wymiana środkowego tłumika - 100 zł + 70 zł robocizna,
- wymiana wszystkich przewodów hamulcowych (stare popękały, niemiła sytuacja przed światłami) - 450 zł z robocizną,
- radio KENWOOD - 180 zł,
- nowe świece NGK - 50 zł,
- nowe przewody Bosch - 140 zł,
- naprawa wysprzęglika - 150 zł
- wymiana skrzyni biegów - 500 zł skrzynia / 500 zł robocizna,
- wymiana przednich wewnętrznych klamek (miałem szare, a środek mam beżowy, strasznie mnie to irytowało) - 100 zł,
- wymiana czujnika alarmu - 40 zł,
- wymiana filtrów gazu - 80 zł
- zrobione nadkola (prawe i lewe) ze wspawaniem reperaturki lewej - 840 zł
Najbliższe plany:
- mam zamiar zakupić przedni lewy i prawy błotnik (na lewym lakier bezbarwny mi się złuszczył, na prawym dole wychodzi lekka ruda...) - koszt ok. 200 zł,
- kompletny serwis klimatyzacji na lato - koszt 119 zł,
- polerka lakieru - koszt nieznany, gdyż jeszcze się nie orientowałem,
- kompletna wymiana sprzęgła, są już na to odłożone środki, czekam aż aktualne się rozsypie - koszt 300 zł sprzęgło, 300 zł robocizna = 600 zł,
- zakup piór do wycieraczek, szukam - koszt ok. 100 zł
To byłoby na tyle. Jak widać trochę w niego włożyłem, ale to tylko ze względu na zamiłowanie do tej skarbony bez dna
Dorzucam parę fotek po wiosennym myciu i sprzątaniu.
Ostatnio zmieniony przez r0wl3n Czw Maj 30, 2013 23:47, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 21:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2010 Posty: 153 Skąd: Klucze
Wysłany: Sob Kwi 27, 2013 14:40
Widać po opisie że dbasz o autko Z Roverem bardzo podobną sytuacje miałem jak szukałem drugiego auta. Po obejrzeniu zdjęć wspomnienia wróciły bo wcześniej miałem takiego samego i w tym samym kolorze. Życzę powodzenia w planach które masz do zrealizowania
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 16:03
Aluski będą, ale zwieńczeniem na końcu. Jestem studentem, dorabiam, nie zarabiam, a i tak wszystko robię z własnych środków Na razie muszę nadwozie doprowadzić do perfekcji. Po każdej robótce postaram się uzupełniać fotki
Wysłany: Pią Maj 10, 2013 20:43
w trasie jak np. lecę po autostradzie jedną prędkością to z 8,5-9l mogę powiedzieć, że ostatnio zrobiłem trasę do Zgorzelca, zatankowałem za ok 90-95zł i zrobiłem 440 km co mnie pozytywnie zaskoczyło! Po mieście norma 11-12l gazu. Chodzi super, dbam i jeżdżę z instalacją na serwis. Ostatnio wymieniałem filtry po 10k km. Zdjęcia wrzucę jak śmignę gdzieś autkiem z aparatem, ale to będę musiał znaleźć chwilkę w moim napiętym planie
Wysłany: Czw Maj 30, 2013 23:44
Nadkola zrobione, całość wyszła 840zł z reperaturką z jednej strony. Wyszło taniej, a znalazłem naprawdę super blacharza-lakiernika pod Opolem, jakby ktoś był zainteresowany namiarami to służę informacją Fotki wrzucę, jak umyję brudasa Do kosztów napraw zapomniałem doliczyć naprawę wysprzęglika, bo się posypał, 150zł. Aktualnie szukam wycieraczek i niedługo jadę na serwis klimy. Kompletny serwis ze sprawdzeniem, odgrzybieniem i 200g czynnika za 119zł w Opolu. Mogę również polecić warsztat, wymieniali mi tam skrzynię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum