Wysłany: Pon Lip 08, 2013 05:21 Urlop w Bieszczadach - co warto zobaczyć?
Siemanko,
w dniach 20-28 lipca będę z kobietą na urlopie w Bieszczadach, a dokładniej w miejscowości Baligród. Chciałbym się od Was dowiedzieć co warto tam zobaczyć (w okolicach - rozsądny kilometraż oczywiscie), gdzie się udać itd. Byłem parę lat temu w Polańczyku, tam nic ciekawego. Z fajniejszych rzeczy pamiętam wyprawę na Tarnicę, przejażdżkę kolejką wąskotorową Majdan, zaporę w Solinie. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, co możnaby tam robić oprócz leniuchowania i odwiedzenia w/w miejsc.
Macie jakieś pomysły?
_________________ Pozdrawiam,
pelson91
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 08, 2013 05:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli podobała Ci się wycieczka na Tarnicę, to wejdź tym razem na Połoninę Wetlińską albo Caryńską - super widokowe, dość męczące podejście - koło 1,5-2h, ale potem widoki fantastyczne.
Jeśli lubicie konie, to można podjechać do stadniny w Wołosatym - tam hodują te małe, miejscowe "koniki huculskie", czy jakoś tak.
Jeśli interesują Was zabytki architektury, to w okolicy jest kilka zachowanych bardzo zabytkowych cerkwi drewnianych (np. Smolnik nad Sanem).
Na długi spacer fajne też są okolice Bukowca, Tarnawy Wyżnej i Sianek - tzn. worek bieszczadzki - pusto, bo wsie wysiedlone 60 lat temu, spacer nasypem dawnej kolejki leśnej i widoki na Ukrainę i źródła Sanu.
O Solinie - zapora i możliwość kąpieli, kajaków, łódek i bieszczadzkiej wąskotorówce już wiesz.
Przemyśl oczywiście też, jeśli lubicie miasta, zabytki architektury i fortyfikacje.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Podczepię się pod temat, bo też planuję wyjazd na przełomie lipca i sierpnia nad Solinę i tu moje pytanie - polecacie jakieś miejsce noclegowe? Najchętniej jakiś domek.
pozdrawiam
_________________ pozdrawiam ze swojego R45
van-reiv
Ja polecę skansen w Sanoku i kilka tras do objechania autkiem, tylko nie pamiętam która to konkretnie droga była... albo się w okolicach Drewnika, albo Smolnika odbijało w bok od głównej drogi.
Równy asfalt, zakręt za zakrętem i praktycznie brak ruchu
Patrząc na to zdjęcie, to obstawiałbym drogę Dwernik - Nasiczne - Berehy Górne, na odcinku Nasiczne Berehy.
Będę pewnie w tamtej okolicy w następny weekend ale tylko na chwilę.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
brak terminów na moje i znajomych urlopy niestety, ale wcześniej dużo już było zaklepane jak dzwoniłem w czerwcu jeszcze.
[ Dodano: Pon Sie 19, 2013 17:59 ]
Wróciłem właśnie z wyprawy w Bieszczady - niestety podróż na samej benzynie sprawiła, że wycieczka była droższa, ale cóż - docieranie silnika trwa dalej... Doszedł przedziurawiony tłumik - połowę trasy wracałem pierdzącym Roverkiem
Nocowanie zaklepaliśmy jak już wspominałem: http://chata-bieszczady.p...kolice_2013r_a8 i... NIE POLECAM Syf, pająki i myszy w domku, którego standard może by zadowalał ale 20 lat temu. Na szczęście ekipa i pogoda dopisała więc jakoś się przemęczyliśmy, jednak wyprawa z dzieciakami w to miejsce to porażka.
_________________ pozdrawiam ze swojego R45
van-reiv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum