Wysłany: Sob Lip 13, 2013 11:23 Zakup części - "na żywo" czy online?
Mam pytanie...: We wtorek odstawiam auto do warsztatu na mały przegląd, a głownie to zrobienie stuków w przednim zawieszeniu oraz pozbycie się wycieków w dole silnika (wstępnie uszczelniacz, ale ja podejrzewam, że może być to i uszczelka, bo płyn mi w zbiorniczku chłodnicy ubywa po dolaniu, a na bagnecie mam ponad stan oleju - choć klarowność oleju wydaje się być ok).
Moje pytanie to jednak tyczy się części, bo z wstępnej rozmowy mechanika, gdzie stwierdził że jakby to była uszczelka to koszty większe, bo same śruby z głowicy 400 zł kosztują i tu mnie przytkało, ale przeglądając ceny w sklepie tomateam cena jest już o połowę niższa:
http://www.tomateam.pl/sk...l=silnik&c=1013
Na allegro nawet za 170 idzie kupić:
http://allegro.pl/rover-2...3345997056.html
Myślę więc, że sam części kupię, bo mechanior dodatkowo chce zarobić - warto te z Allegro czy nie - bo na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią od tych na tomateam, a sklep tomiego cieszy się uznaniem wśród forumowiczów - czekam na podarę...
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Lip 17, 2013 09:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 13, 2013 11:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może jeszcze podpowiesz jaki olej sprawdza się w Roverach napędzanych benzyną? Coś konkretnego, czy raczej to już indywidualna sprawa każdego użytkownika? Podobnie z filtrem...
_________________ pozdrawiam ze swojego R45
van-reiv
Aha... czyli widzę, że olej żaden konkretny. Ja z Motula i Valvoline byłem zadowolony w poprzednich autach, więc pewnie któryś z tych kupię, a filtr oleju jakiś polecacie?
van-reiv
Serio, serio mówisz że oryginalny jest Filtrona? No to spoko, bo to niższa półka cenowa
A resztę filtrów (jak już o tym mowa) warto też firmy Filtron zakładać?
van-reiv
ale przeglądając ceny w sklepie tomateam cena jest już o połowę niższa:
Nie kupuj nic w tomateam, a już napewno nie przez przelew. Oszuści i złodzieje.
Filtry Filtrona to dno. Znam przypadki, gdzie były problemy z ciśnieniem oleju po założeniu tego dziadostwa. Ja polecam tylko Mann. Jeśli chodzi o olej to Valvoline MaxLife 10W40.
van-reiv napisał/a:
z wstępnej rozmowy mechanika, gdzie stwierdził że jakby to była uszczelka to koszty większe, bo same śruby z głowicy 400 zł kosztują i tu mnie przytkało
Zwykły oszust. Odezwij się na PW, mam graty do zrobienia HGFa w przystępnych cenach.
ale przeglądając ceny w sklepie tomateam cena jest już o połowę niższa:
Nie kupuj nic w tomateam, a już napewno nie przez przelew. Oszuści i złodzieje.
Filtry Filtrona to dno. Znam przypadki, gdzie były problemy z ciśnieniem oleju po założeniu tego dziadostwa. Ja polecam tylko Mann. Jeśli chodzi o olej to Valvoline MaxLife 10W40.
Jeszcze nigdy nie miałem problemów z TomaTeam, więc Twoja ocena jest mocno subiektywna a ze złodziejami to trochę "pojechałeś".
Co do Filtrona, od parunastu lat stosuję w różnych autkach i nie zauważyłem nic niepokojącego, stosowałem też Manna i Knechta(który jest pewnie lepszy od Manna) i nie widziałem różnicy, więc po co przepłać?
A olej stosuję zamiennie raz MaxLife, raz LM przy czym skłaniam się ku temu drugiemu, a to tylko moje subiektywne zdanie, nie twierdzę, że Max to dno
Polecam jogging
Jeden chwali, drugi całkowicie gani to co napisał poprzednik...
Co do sklepu TomaTeam czytając forum nie bardzo znalazłem osoby krytykujące ów sklep. Jak orientujecie się, to jak tam jest z wysyłką części - chodzi mi o czas dostawy?
Ja w poprzednich autach również zakładałem Mann'a jak i Filtrona i również nie mam zastrzeżeń, także strasznie zdziwiło mnie zdanie raflarz1989
van-reiv
Co do sklepu TomaTeam czytając forum nie bardzo znalazłem osoby krytykujące ów sklep. Jak orientujecie się, to jak tam jest z wysyłką części - chodzi mi o czas dostawy?
Najlepiej zadzwonić i się upewnić, czy wszystko jest dostępne "od ręki", Kupując samemu części można sporo zaoszczędzić, mechanicy często za zakupione części biorą dziwne marże, a kupując samemu płacimy za robociznę(chociaż coś tam pokrywamy za te marże, ale przynajmniej mniej)
No właśnie od tego się zaczął temat, że mechanik krzykną mi 2x taką cenę co na tomateam i na allegro, a do tego przecież i tak dojdzie robocizna... Jutro podejdę do sklepu i zapytam o cenę.
van-reiv
Z doświadczenia i po konsultacji z kolega sknerko który potwierdza doświadczeniem moje doświadczenie:
- Uszczelka pod głowicę - Dać starego typu te nowszego nie sprawdzają się.
- Nie podbierać całej głowicy - zrobić tylko płaszcz do równości.
- Koniecznie zmienić magistralę olejową
- Olej ja stosuję Vavoline albo Mobil1 10W40
- Filtr kiedyś kładłem Filtrona ale teraz położyli jakość i jada na znaczku.
Ja wkładam filtr BOSH (Rożnica 7-8zł a warto)
- Płyn chłodniczy Prestone albo K2 Kuler, ale nie czerwony tylko ten zielony.
- Przed zlaniem oleju i płynu przy wymianie uszczelki stosuję:
a) Do oleju VALVOLINE ENGINE FLUSH - około 15zł
b) Do chłodnicy - Prestone Radiator Flush
Śruby głowicy daję środek stare po sprawdzeniu.
Brzegi daję 4 nowe.
W przypadku silnego HGF zdejmuję miskę olejową i pukam smoka.
Potem miskę wklejam na uszczelkę i silikon do silników Hondy.
No widzisz... tego tematu nie czytałem, a teraz z rana przeglądając go podchodzę dość sceptycznie do zakupów u nich hehe - podziękował za ostrzeżenie
Polecasz (polecacie) jakieś w ogóle sklepy on-line, bądź sprzedawców na Allegro, którym można zaufać?
van-reiv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum