Wysłany: Sob Sie 10, 2013 08:50 [R45] Pompa i wysprzęglik od R600?
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Tematów o sterowaniu sprzęgła w R45 jest sporo bo problem dość częsty. Nie znalazłem jednak konkretnej informacji czy pompa i wysprzęglik z R620 SDI będzie pasować do R45. Skrzynia i silnik niby takie same. W R600 wygląda to dość solidnie bo tłoczki i obudowy są metalowe a cena za komplet porównywalna.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 10, 2013 08:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pompa sprzęgła zaczęła się pocić, pedał chodzi miękko przez 90% skoku jakby nie miał obciążenia. Sprzęgło bierze przy samej podłodze a biegi zaczęły ciężej wchodzić. A jak sprawa z zestawem do Freelandera? Będzie pasować? Z zestawem do Civica to więcej roboty jest chyba z dorobieniem blachy mocującej wysprzęglik- przewód dorobią w większości warsztatów.
_________________ Nigdy nie kupię auta na "F"... miałem więc Fiata a teraz mam Peugeota
Wczoraj miałem wolną chwilę i obejrzałem dokładnie gdzie są wycieki. Pompa się poci i trochę płynu ubyło. Trzpień wysprzęglika też jest mokry więc on też przepuszcza. Łapa chodzi lekko. Nie wiem czy jest sens reanimować ten zestaw. Od Freelandera będzie pasować? Elementy są te same ale nie wiem czy przewód nie będzie za krótki.
_________________ Nigdy nie kupię auta na "F"... miałem więc Fiata a teraz mam Peugeota
Ja polecam zestaw od freelandera za 220zl masz i pompke i wysprzeglik nowy. Tylko bedzie troche zabawy. 2tyg temu w moim ZS180 wymienialem z mechanikiem bo mi sprzeglo samo odposzczalo przez popsuta wlasnie pompke tak ze nie dawalo sie ruszyc spokojnie ani jechac na polsprzegle.
A teraz do rzeczy:
Przewod zostawiasz swoj a wymieniasz pompke i wysprzeglik na nowy i tym samym nie ma problemu ze zbyt krotkim przewodem.
Trzeba uwazac aby przy wymianie nie ulac za duzo plynu z pompki i wysprzeglika aby byly jak najmniej zapowietrzone.
Po wymianie mialem zapowietrzone i miekkie sprzeglo a ze nie na odpowietrznika to problem jest ale uklad sam sie odpowietrzyl w pare dni jezdzenia samochodem.
W pompce trzpien od freelandera jest inny wiec Trzyba podmienic z tym z naszej pompki. Z mechanikiem godzine glowkowalismy jak to zrobic aby nie popsuc Otoz trzpien trzyma sie na zatrzaskach Z ktorych trudno jest go wyjac. Jak dobrze pamietam to koncowke trzpienia od freelandera plastikowa rozwalilismy aby ten trzpien wyjac od drugiej strony bez urwania zatrzaskow. W pompce oryginalnej te zatrzaski juz mialem urwane wiec trzpien wyszedl bezproblemowo ale jesli nie bedzie chcial wyjsc po dobroci to bedzie trzrba zniszczyc pompke i jak juz mamy trzpien od swojej pompki to z latwoscia wkladamy do nowej pompki i tyle
W pompce trzpien od freelandera jest inny wiec Trzyba podmienic z tym z naszej pompki. Z mechanikiem godzine glowkowalismy jak to zrobic aby nie popsuc Otoz trzpien trzyma sie na zatrzaskach Z ktorych trudno jest go wyjac. Jak dobrze pamietam to koncowke trzpienia od freelandera plastikowa rozwalilismy aby ten trzpien wyjac od drugiej strony bez urwania zatrzaskow. W pompce oryginalnej te zatrzaski juz mialem urwane wiec trzpien wyszedl bezproblemowo ale jesli nie bedzie chcial wyjsc po dobroci to bedzie trzrba zniszczyc pompke i jak juz mamy trzpien od swojej pompki to z latwoscia wkladamy do nowej pompki i tyle
Wystarczy szunąć gumową osłonę przeciwpyłkową, wypiąć seger, i minimalnie wysunąć tłoczek wraz z tym metalowym pałąkiem. Wtedy nożyk, cienki płaski śrubokręt płaski i rozdzielamy tłoczek od plastikowego elementu który trzyma pałąk. Trzeba uważać żeby za mocno nie wysunąć tłoczka z pompki bo wtedy dupa zbita i cały płyn wyleci.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Ten metalowy trzpien nie latwo wyjac. Ja z mechanikiem probowalismy z ponad 30min przy pomocy i srubokretow i igiel i nie dawalo rady. Ale jak juz za to sie wezmie to jakos pojdzie. Nam sie udalo. Troche kombinowania i poszlo. Teraz sprzeglo jest twarde i dobrze chodzi a wczesniej strach bylo parkowac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum