Witam Byłam dziś z tatą na giełdzie samochodowej w celu znalezienia autka dla siebie .. w grę wchodziło głównie peugeot 206, ale patrzeliśmy też na punto, corsę i ibizę. Ojcu w oczy rzucił się właśnie Rover 25. Spojrzałam PIĘKNY ale co dalej ? Rover - wygląda i kojarzy (przynajmniej mi) z jakimś luksusem i pytanie czy mnie na to stać? Patrze na cenę SZOK 6 700 zł, 2000 rocznik, silnik 1.4 w benzynie, super wyposażenie. Co tak tanio? (corsy czy punciaki z tego roku były droższe nie mówiąc o peugeotach - dodam że na tej giełdzie zazwyczaj bardzo ceny zawyżają). Może dlatego że części drogie, a może drogi w eksploatacji? W domu weszłam na allegro patrze - faktycznie takie ceny są. Coś musi być nie tak, musi być haczyk. Tylko powiedzcie mi gdzie? Czy to auto wg Was nadaje się dla studentki? Można by powiedzieć świeżo upieczonego kierowcy (prawko mam 3 lata ale nie miałam auta i nie jeździłam). Czy nadaje się dla kobiety amatora?
Ps. pochwaliłam się pomysłem znajomemu. Stwierdził "Zapomnij, części są trudno dostępne i drogie" (oczywiście nigdy rovera nie miał ale znajomi tak mówili że nic samemu się nie zrobi, ze wszystkim trzeba latać do mechanika, siądzie pierdułka a koszty napraw są wysokie). Pytałam sąsiada diagnostę, powiedział "Rovery są mało popularne, są to tzw składaki, silnik od jednego auta, co innego od czego innego" ale nie doradzał ani nie odradzał.
A co Wy mi powiecie? Z góry dziękuje za każdą odpowiedź
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 19:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A tu Cię zaskoczę bo już to przeczytałam Jednak nadal jakoś nie rozwiało moich wątpliwości .. skoro są to takie fajne auta czemu są tanie? bo porównując je z punto czy corsą są .. nie tego się nie da porównać Są piękne, luksusowe, nawet ten rocznik 2000 co dziś widziałam oczarował mnie a cena pozytywnie zaskoczyła, ale od razu, chyba my Polacy tak mamy, zaświeciła się lampka "co tak tanio?"
Inaczej może sformułuje pytanie Wyobraźcie sobie że Wasz siostra/żona/dziewczyna chce kupić auto i zastanawia się właśnie nad corsą, peugeotem 206 no i właśnie nad roverem 25. Ma być to benzyniak, silnik 1.4. Ma na ten cel ok 7 000 zł. Co byście jej poradzili?
25 o ile jej się spodoba z wyglądu
Przy benzynowych nalezy uwazac na uszczelkę pod głowicą.
Kilka lat temu nie znałem wogole marki Rover, a to juz moj trzeci Rover.
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Ja bym jej sprezentował mojego eR 220 SD ale niestety sprzedałem go żonie mojego znajomego. Mówiąc o częsciach co masz na mysli??Klocki hamulcowe??Zestaw rozrządu?? Ludzie nie znają tej marki. Ja w sumie mam 4ego eR/MG-3 sprzedałem znajomym, którzy nadal jezdzą i są bardzo zadowoleni.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez maniu48 Nie Maj 05, 2013 20:02, w całości zmieniany 1 raz
Ogólnie z częściami do Rovera nie ma żadnej tragedii. Ja tam ani razu nie narzekałem na koszty. Jeżeli chcesz mieć auto z charakterem to na prawdę warto nad nim się zastanowić.
PS: Zastanów się nad kupnem jakiegoś auta z tego forum.:)
Jak napisał szanowny przedmówca: aut na giełdzie nie kupujemy
No fakt, handlarzy tam najwięcej. Co do tamtego Rovera to stał ojciec właściciela, mówił że syn miał już być ale stoi w korku. Podobno go sprowadzili 4 miesiące temu. Wizualnie piękny, w środku skóra. No i teraz mam dylemat Może i na giełdzie się nie kupuje ale w sumie dzięki temu wpadliśmy na rovera (wcześniej nawet przez myśl mi nie przeszedł). Tylko że właśnie mało tych autek i wybór też mniejszy niż np cors czy peugeotów. Ja jestem z Częstochowy i zależy mi kupić autko w promieniu 150 km bo muszę jechać z ojcem i najlepiej jeszcze znajomym mechanikiem. Dopiero weszłam na forum muszę popatrzeć gdzie co i jak
[ Dodano: Nie Maj 05, 2013 21:34 ]
Zouza kurcze akurat jesteś z Zabrza to blisko .. tylko szkoda że 1.6 tu chodzi o opłaty OC bo jeszcze nie wiem czy będzie na mnie (25 lat skończę dopiero w styczniu ) więc żadnych zniżek nie mam a na ojca boje się brać ze względu na utratę jego zniżek w razie czego .. a jeszcze słyszałam o ubezpieczeniu od utraty zniżek .. muszę się doczytać .. a z ciekawości ile płacisz OC i czy masz jakieś zniżki? I jaka cena, rocznik?
MatiNitro - o tym modelu nie słyszałam , hehe co ja mówie, do dziś znana mi było tylko marka Rover i o żadnym modelu nie słyszałam muszę jeszcze nauczyć się szukać na forum żebym się połapała bo dopiero jestem tu niecałą godzinę to samo pytanie co wyżej, jaka cena i rocznik?
jesli chodzi o OC to nie ma różnicy miedzy 1.4 i 1.6 bo praktycznie każda ubezpieczalnia bierze przedział do 2.0 i w góre. Też jestem młody i jeżdze na OC na ojca w Pzu wczesniej gdy miałem auto 2.5L v6 o charakterze sportowym składka na mnie wyszla 2700zł za samo OC... ostatnia kwestia z twojej wypowiedzi R200 to to samo co R25 tylko tak jakby przed liftem inny przód i pare innych pierdółek nic pozatym... Sam osobiście kupiłem R25 tylko, że w dieslu i nie narzekam;p
Powiem szczerze że mój zakup jest zależny od ojca bo dokłada się połowę on właśnie mówił coś że za 1.6 będą większe opłaty (wcześniej jeszcze braliśmy pod uwagę 1.2 w przypadku corsy) .. A jak w 1.6 ze spalaniem? Ja dziś poczytam jeszcze sobie o Roverkach bo powiem szczerze że jestem coraz bardziej na tak, nie wspominając że tata też jest zauroczony tym autkiem Co do modelu to przyznam że 25 ma "to coś" poza tym druga rzecz, że chciałabym już autko minimum 2000 rocznik
Zawsze wychodziłem z założenia, że warto mieć te parę kucyków więcej pod maską, ponieważ coś musi uciągnąć auto i pasażerów. Jak auto jest słabe to się męczy przy udźwigu i pali więcej. Oczywiście przy gigantycznych silnikach już ta zasada jest odwrotna xD
Ostatnio zmieniony przez Sabz Nie Maj 05, 2013 20:56, w całości zmieniany 1 raz
Mój brat kupił kiedyś BMW w komisie za 13 000, sprzedał po 7 miesiącach za 6 000 bo się wszystko psuło, on nie miał na naprawy bieżące i w efekcie sprzedał rozklekotaną także też się już boje komisów
Ps. Wiem że możę to trochę OT ale powiedzcie mi jedno, tu jest zakładka warsztaty .. czy to są polecane warsztaty do Roverów? Jakieś sprawdzone? bo tak zajrzałam i patrze, warsztat mojego sąsiada i fajnie blisko by było
Dzięki wszystkim za pomoc .. naprawdę nie spodziewałam się naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum