Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 12:21 [MG ZS/R45] jak sprawdzić czujnik położenia wałka rozrządu ?
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Witam,
chciałbym się Was poradzić czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czujnika wałka rozrządu ?
Nie chce kupować nowego w ciemno.
Co jakiś czas auto po prostu nie chce odpalić.Czasem jeździ normalnie kilka dni a czasem zdarza się to parę razy w ciągu dnia...wszystko już było sprawdzane i wszystko wskazuje na to , że wariuje czujnik położenia wałka rozrządu.
Ewentualnie druga diagnoza to zakłócenia od rozrusznika ( czasem takie wypadki się zdarzają , że rozrusznik , który ma zwarcia wewnątrz emituje tak silne pole , że zakłóca pracę elektroniki ).
Uważam jednak , że wariant z czujnikiem jest bardziej prawdopodobny dlatego zacząłbym od niego.
Proszę o pomoc jak go sprawdzić.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 12:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 20:40
Dzięki za rady.
Kupiłem jednak nowy czujnik w TomaTeam bo nie miałem czasu już na testy czujnika.
Wyszła jednak nowa historia - naprawdę bardzo ciekawa historia.
Za nim zaczęły mi się problemy z odpalaniem auta ( ok.2 miesiące temu ) miałem problemy z automatem rozrusznika.
Przy odpalaniu zacinał się jak ... automat się zawieszał ...tylko brzęczał ale po kilku próbach odpalał. Trwało to ok.1 miesiąca i zdarzało się nieregularnie.
Chciałem już kupić nowy automat ale problem nagle zniknął !
Jak "cudem" się naprawił od razu zaczęły się inne problemy z autem.
Raz odpalał raz nie..rozrusznik kręcił normalnie , wszystko było poprawnie itp...ale auto potrafiło nieregularnie nawalić i za cholerę nie dawało się odpalić.
Diagnoza : czujnik wałka rozrządu.
Dziś założyłem nowy czujnik wałka rozrządu i natychmiast problem z zawieszającym się automatem rozrusznika wrócił !
O co w tym wszystkim chodzi ? Już zwariowałem.
Jaki to może mieć ze sobą związek ale ewidentnie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum