Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
Panowie proszę Was o opinię, może pytanie jest śmieszne ale dzisiaj montowałem wieszak pod gaśnicę, miejsce jakie wybrałem znajduje się nad lewym kołem, przykręciłem trzema blachowkrętami, a teraz mam zmartwienie gdyż dotarło do mnie iż przecież tam jest wlew do baku:) Czy może to przeszkadzać w jakiś sposób bądź tez stanowić zagrożenie, martwią mnie jedynie wystające tam wkręty
Dzięki wielkie za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony przez massiv6 Sro Wrz 11, 2013 18:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 11, 2013 18:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie właśnie pod fotelem pasażera nie widziałem miejsca na gaśnicę:) mam nadzieję iż niczego nie uszkodziłem, najwyżej trzeba będzie zdemontować i przykręcić jakoś inaczej ale tam najbardziej pasuje gdyż boczek jest tak wyprofilowany przez wlew do baku, po drugiej stronie jest w miarę prosty boczek:)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 102 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Wrz 12, 2013 13:23
leszczu napisał/a:
Oryginalne miejsca na gaśnice mamy w bagażniku z lewej strony. Jest specjalny nagwintowany otwór na przykręcenie mocowania od gaśnicy.
Mówisz o takim gadżecie zaraz pod półeczka na głośnik? Ostatnio grzebałem w bagażniku i zastanawiałem się co tam mogło być przykręcone Jeszcze jakby ktoś podał jaka tam śruba idzie...
No nie wiem czy uda tam się przykręcić wieszak i wsadzić później gaśnicę, ja próbowałem ale miałem mały wieszak o małej możliwości regulacji na śrubach, może gdyby założyć niestandardowy uchwyt to może by to zdało egzamin ja zamontowałem tam gdzie mówiłem wcześniej, patrzyłem dzisiaj mniej więcej do wlewu i nic nie widziałem, zresztą pomimo użycia latarki ciężko było mi coś zauważyć więc mogę tylko mieć nadzieję iż nie zepsułem niczego
leszczu napisał/a:
Oryginalne miejsca na gaśnice mamy w bagażniku z lewej strony. Jest specjalny nagwintowany otwór na przykręcenie mocowania od gaśnicy.
Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłeś. Wreszcie to żelastwo gdzieś przykręcę. Jeszcze trójkąt trzeba gdzieś ładnie umiejscowić
chcesz powiedzieć że mocowanie na trójkąt jest z tyłu za siedzeniami? kurcze, ostatnio szukałem miejsca ale nie udało mi się, a więc trzymam go w kole zapasowym będę musiał poszperać bardziej skoro twierdzisz że jest
Dobra, spoko, dzięki za cenną radę w sumie każda się przyda ten samochód ma zaletę, trzeba się nakombinować aby wygospodarować jak najwięcej miejsca w bagażniku i to mi się w nim podoba
Tak prawdę powiedziawszy to ja także nie widziałem, no z drugiej strony mocno się nie rozglądałem za tym ale nie omieszkam poszukać odnoszę wrażenie iż nie każdy model Rovera 200 jest tak samo wyposażony, może zależy od rocznika, taka mała dygresja
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia.
Nie wydaje mi się aby bagażnik (często zamknięty na zamek) był miejscem łatwo dostępnym w razie nagłej potrzeby choć sam wożę gaśnicę w bagażniku bo innego miejsca nie znalazłem.
A teraz mała ciekawostka.
Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262)
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum