Wysłany: Nie Paź 06, 2013 20:48 [Rover 200] Pytanie o silnik i rozrząd.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam,
Dostałem od znajomego (który wyjechał w delegację) roverka 200 na pewien czas z silnikiem 1.4, rocznik 1998.
Jest tylko 1 problem, wycieka płyn chłodniczy. Jadąc wczoraj około 160km zużyliśmy około 8 litrów płynu, bo ciągle uciekał. Powiedział mi,że trzeba wymienić rozrząd, na allegro tylko widzę rozrząd z pompą wody za aż 235zł http://allegro.pl/rozrzad...3604447866.htmlhttp://allegro.pl/rozrzad...3604447866.html
Orientuje się ktoś ile kosztuje sam rozrząd ? i ile mechanik by mógł wziąć za robociznę mniej więcej?
I jeszcze jedno pytanko, czy goły silnik o mocy 2.0 by pasował za ten 1.4, który teraz w nim siedzi?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 20:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 35 Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 11:43
Sam rozrząd jako czesci to nie wszytko, trzeba jeszcze dokupić śrudby łaczace bloki silnika, koszt okolo 200zł. Ja wymieniałem rozrząd jakies pół roku temu i łączny koszt wyszedł jakies 800 zł, plus 2 dni własnej pracy
też mam silnik 1.4 , jest to ten sam model jaki był w polonezie , wiec w rzadnym warsztacie nie bedziesz miał problemu z wymianą:)
Doradzałbym szybką wymianę, gdyz awaria w trasie to spory problem - ja byłem sciagany na holu jakies 50 km łacznie.
Sam rozrząd jako czesci to nie wszytko, trzeba jeszcze dokupić śrudby łaczace bloki silnika, koszt okolo 200zł.
Śruby za 200 zł. do wymiany rozrządu o czym piszesz ?
Nie bez powodu rozrząd na aukcjach łączony jest z pompą wody ponieważ należy też ją wymienić przy okazji. (mniejsze koszty i robota)
Przyjmuje się że pompę wody wymienia się co drugi rozrząd. Zakładam że nie wiesz kiedy pompa była wymieniana, wymienisz rozrząd a potem zacznie przeciekać pompa wody i co ? pasek rozrządu trzeba zdejmować.
Nie zakłada się już go ponownie bo to ryzyko, chyba że na Twoją odpowiedzialność.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum