Wysłany: Nie Lis 10, 2013 16:22 [Rover 214] Proszę o poradę w sprawie silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam jestem nowym użytkownikiem forum i kupiłem rovera 214 i mam teraz problem ponieważ szukałem mocniejszej wersji. W dowodzie rejestracyjnym mam wpisaną moc 55 kw co wskazuje na słabszą wersję a pod maską na pokrywie silnika widnieje napis 16 valve i wlew oleju jest w prawym rogu. Patrzyłem na zdjęcia 8 zaworowych i pokrywa na nich jest widocznie węższa i wlew oleju jest w lewym rogu pokrywy. Zastanawiam sie teraz jaką wersje silnika posiada mój samochód. Pierwszą moją myślą było że poprostu ktoś mógł ten silnik zastąpić mocniejszym a w dowodzie zostały stare dane. Teraz już sam nie wiem jak to sprawdzić. Proszę o poradę. z góry dziękuję .
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 16:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No i niestety. Papiery są prawidłowe, ktoś wymieniał silnik. W oryginale było 75 KM.
Teraz ciekawe czy komputer sterujący tez wymienili. Sprawdź jakie masz numery na kompie i podaj je. Zaczynają się od MKC.
Komputer też masz od wersji 8V 75 KM.
Na tym kompie silnik dostaje za bogata mieszankę i nie generuje maksymalnej mocy.
Moja rada. Szukaj komputer o oznaczeniach MKC 104020, MKC 104021 lub MKC104022.
Tylko jest tak że sama wymiana komputera nie pomoże. Do tego trzeba również wymienić moduł immo i pilot. Wszystko musi być od jednego auta.
Coś takiego.
http://allegro.pl/kompute...3690092934.html
Tylko najpierw sprawdź na ile wtyczek masz moduł immo. (czarna puszka). Znajdziesz jak pod kierownica będzie przykręcona do ścianki po lewej stornie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum