Wysłany: Czw Gru 05, 2013 09:08 [R75] Temperatura silnika i zimne powietrze z nawiewu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich. Tak jak w temacie napisałem mam problem z temperaturą silnika... nie wiem dlaczego ale wskazówka wg nie podnosi się nawet po dłuższej jeździe... dodatkowo mam problem z nawiewem. Ciągle leci zimne powietrze nawet jak ustawiam na ciepło. Mam nadzieje że ktoś mi pomoże bo same podgrzewanie fotela nie pomaga w mroźne dni :P
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 05, 2013 09:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolego zapewne termostat musisz wymienić. Podnosi się chociaż trochę temperatura podczas jazdy? Zimne powietrze w środku jest raczej spowodowane błędnym działaniem klapek sterujących nawiewem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ok. jeszcze mam pytanie odnośnie termostatu. do diesla jest potrzebny cały termostat z obudową? bo są same termostaty ale to chyba tylko do benzyny? tak?
Mam pytanie w zwiazku z temperatura silnika
Wczoraj zrobilem maly test w zwiazku z niewlasciwymi wskazaniami temperatury silnika,przejechalem ok 60 km z predkoscia do 110 km,temperatura zewnetrzna 14 stopni w plusie.Po powrocie do domu sprawdzilem dolny waz chlodnicy byl zimny,waz gorny goracy,chlodnica przy gornym wezu goraca,zbiornik wyrownawczy goracy.
Dol chlodnicy zimny.
Wskazowka na liczniku ustawila sie po kilkunastu kilometrach na pierwszej kresce,nie zmienia sie jej polozenie pomimo przejechania tych kilkudziesieciu kilometrow.
Dodam ze taki stan utrzymuje sie niezmiennie nawet w lecie gdzie temperatury sa wyzsze i przejezdzam jednorazowo kilkaset kilometrow.
Webasto mam odlaczone,nie dziala poprawnie,w aucie powietrze leci w miare cieple z nawiewow.
Jesli ktos z kolegow mial podobne objawy lub potrafi zdiagnozowac usterke prosze o odpowiedz.
Ja sadze ze jest to wina termostatu ale w zwiazku z trudnosciami przy jego wymianie prosilbym o potwierdzenie mojej diagnozy.
Problem dotyczr silnika diesel CDTI Rover 75
Pozdrawiam
Stanislaw
wracając do mojego postu jeszcze... nie wymieniłem jeszcze termostatu bo jadąc pewnego dnia coś odmuliło i temperatura zaczeła rosnąć... ale znów jest źle. co to może być?
Czy ktos z uzytkownikow R 75 ma jakies domysly lub tez mial taki przypadek zwiazany z takimi wskazaniami temperatury i jesli tak to co bylo przyczyna? termostat?
[ Dodano: Czw Sty 09, 2014 20:17 ]
Dotyczy mojego pytania z postu powyzej
Miałem to samo kiedyś w renówce.Winna była niestety zapchana w 75% nagrzewnica.Płyn w niej płynął ale siła nawiewu nie dawała rady dmuchać ciepłym.Prosty test można zrobić.Nagrzać pożądnie silnik i nawiew na siebie i na 1..jak poleci chociażby delikatnie ciepłe powietrze a po przekreceniu na 3 lub wiecej(climatronic) poleci już zimne to raczej zdechła nagrzewnica
mario czy odpisujesz na post kolegi lero89?
Bo nie widze za bardzo zwiazku nagrzewnicy ze zlymi wskazaniami temperatury na licznikowych wskaznikach i temperatury wezy silnika.Moj post jest o innej usterce,nagrzewnice wykluczam jako uszkodzona
Miałem podobne objawy, wskazówka dochodziła do pierwszej kreski, a ogrzewanie działało słabo - wymieniłem termostat i jest ok. Po jakimś czasie prawa strona nagrzewnicy grzała słabiej to kilka razy wypłukałem nagrzewnice i jest ok. Powodzenia w wymianie termostatu ( trochę się napociłem) ale można samemu.
Witam! Znalazłem wyciek płynu chłodzącego z przewodu klimatyzacji widocznym w załączniku. Płyn powolutku kapie no i w efekcie w ciągu tygodnia zbiorniczek jest kompletnie pusty. moje pytanie czy lepiej założyć jakąś opaskę, czy wymienić przewód no i od czego zacząć ?
nie wiem czy zagłębiałeś się w budowę układu klimatyzacji, ale przewód który pokazałeś faktycznie jest od klimy, natomiast nie ma on absolutnie żadnego związku z płynem chłodniczym
yhym ok zdjęcie znalazłem w necie i wstawiłem.
Możliwe że jest drugi bardzo podobny przewód ? z metalowym zakończeniem z obu stron i owinięty tą '' gumą '' ?
no ok zrozumiałem co napisałeś w pierwszym poście
więc rozumiem że nie ma podobnego przewodu jak na zdjęciu w którym może być płyn chłodzący. zaraz pójdę szukać dalej skoro tak twierdzisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum