Wysłany: Pon Gru 30, 2013 08:55 [R420 Si] Bardzo słabe ogrzewanie w środku
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam.
Od pewnego czasu mam bardzo słabe ogrzewanie w środku. Na postoju na wolnych obrotach leci zimne powietrze, po przytrzymaniu gazu na 2-3 kRPM leci już takie letnie, ciepłe leci dopiero przy 5-6 kRPM.
Co próbowałem zrobić w tej sprawie:
- kilkukrotne odpowietrzanie układu
- wyjęcie filtra kabinowego i naprawa ułamanej klapki która go zamyka (uciekało powietrze przez dziury)
Nic to nie pomogło, temperatury coraz niższe, ogrzewanie coraz słabsze.
Jeżeli poruszam pokrętłami słychać, że coś tam pracuje (odgłos jak zawsze) więc chyba cięgna nie spadły, ale pomiędzy środkowymi kratkami jest taki "przełącznik" - zdaje się, że on powoduje, że powietrze leci przez nagrzewnicę albo omija ją. I kiedy ten przełącznik przesuwam nie słyszę żadnego odgłosu i nie pamiętam czy tak ma być. Może jego cięgno zablokowało się w pozycji omijającej nagrzewnicę?
Mechanik mówi, żebym kupił nagrzewnicę i trzeba wymienić bo obecna jest prawdopodobnie zakamieniona i nie oddaje ciepła, ale to mogą być duże koszta, a przyczyna leży gdzie indziej? Co jeszcze mogę sprawdzić?
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 08:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum