Wysłany: Sro Sty 29, 2014 13:29 [R400] problem z wycieraniem przedniej szyby
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
hej,
od półtora roku walczę z przednią szybą w zimie. Zmieniłem już kilkukrotnie wycieraczki, używałem najwymyślniejszych koncentratów spryskiwaczy i nic.
Szyba jest wycierana fatalnie, zostają smugi płynu, zamarza to , nic nie widać.
Dodam, że to już kolejna szyba.Poprzednia pękła w lewym dolnym, po blacharce rudej została wstawiona nowa szyba ( jest lekko kopnięta geometria otworu okiennego w trapez - nie wiem czy to może być przyczyna).
Myślałem że może to sprężyna, ale wszystko co jest do kupienia to używki, więc kto zaręczy że będzie lepsza niż rocznik 2000? Podgiąć wycieraczkę? Zmienić na te,,nowoczesne'' grube gumy bez drutów?
Jeśli ktoś miał taki problem i wygrał to proszę o pomoc, nie da się jeździć !
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 29, 2014 13:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie w Roverze ale mieliśmy taki problem, wymiana piór wycieraczek nic nie pomagała. Pomogło kupienie i zmiana całych ramion wycieraczek.
W Roverze stosuję na szyby RainX - niewidzialną wycieraczkę.
mam to samo w swoim R. Ze standardowymi wycieraczkami było kiepsko a z bezprzegubowymi totalna porażka, przerobiłam trzy różne marki. Obecnie od strony pasażera rozmazane a od kierowcy zbiera tylko "tam", z powrotem na środku zostaje wstrętne smużysko. Mam plan aby wrócić do standardowych bo jednak z nimi było lepiej.
Też miałem taki problem z wycieraczkami, szczególnie w okresie zimowym( w letnim zwykłe Alca +niewidzialna wycieraczka spełniają zadanie). Testowałem na zimę "nowoczesne" bezprzegubowe i lipa. Od strony pasażera kupuję wycieraczki ze spoilerem(lepszy docisk), od kierowcy spoiler mam wbudowany na ramieniu. Przed jazdą przecieram pióro i wykruszam lód z wycieraczki(jeśli wycieraczka jest sztywna to nie przylega dobrze do szyby), do tego do płynów zimowych dolewam koncentratu, bo to, że mają temp. zamarzania ok. -22, to przy temp. powietrza -10 przy jeździe ponad 60km/h, to jednak potrafią na szybie przymarznąć, szczególnie jeśli szyba przednia nie jest dostatecznie rozgrzana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum