Wysłany: Wto Lut 11, 2014 15:16 [R75] Problem z ABSem poraz kolejny
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witajcie chlopaki.
Na wstepie zaznacze ze wertowalem juz tematy zwiazane z ABSem ale postanowilem zalozyc nowy bo wydaje mi sie ze troche sie rozni od innych.
No wiec calkiem niedawno jechalem ulica, zagapilem sie i uderzylem kolem w kraweznik tak ze az mi w uszach zadzwonilo... Auto prowadzi sie okej, nic nie znosi, nic nie puka, ale wydaje mi sie ze wlasnie od tego momentu zaczely sie problemy z ABSem.
Caly czas slychac "tsszzzzzzzzzzzzz" co znaczy ze pompka pracuje... i co jakis czas zapala sie kontrolka absu... pozniej recznego... a jak troche pojade to potrafi zgasnac i historia sie powtarza.
I teraz pytanie... czy zdjac kolo i cos tam poogladac? czy co zrobic? Myslalem ze moze od sniegu i soli ubrudzilo sie cos to popryskalem karszerem na myjce ale nic to nie dalo.
Nawet jak rozpedze sie do aż 10 km/h to juz zaczyna pompka pracowac...
Nie wiem naprawde czy zepchnac go do rzeki czy jeszcze sprobowac powalczyc z awariami
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 11, 2014 15:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No wlasnie nie wiem czy pekl czy nie... w sumie to jechalem jakies 40km/h i walnalem w kraweznik a ze bylo slisko to sie momentalnie odbilem... jest mozliwe zeby pekl? Najlepiej byloby sie pod kompa podpiac i sprawdzic ktory czujnik poszedl nie? Bo inaczej to mozna szukac i szukac i na koniec wyjdzie ze to nie to w ogole A jak wygladaja te kola koronkowe?:) I gdzie znajduja sie kostki?
Pomógł: 9 razy Dołączył: 30 Kwi 2013 Posty: 311 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 12, 2014 01:03
Kostki pod maską masz a koła w środku piasty jeśli się nie mylę. Najprawdopodobniej czujnik w dupe dostał i tyle. Podepnij się i będziesz wiedział. Komp prawdę ci powie.
_________________ Z roverów się śmieją ale nie muszę przynajmniej pedałować.
U R75 nie ma pierścienia z zębami, jest pierścień magnetycz wiec jak jemu coś się stało, to jedynie nowa piasta. Ale ja jednak stawiam na czujnik ABS. Komp nie pokaże czy masz uszkodzoną piaste, pokaże ze czujnik, i wymienisz czujnik, jak to nie pomoże, to sklanialbym się do piasty.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Mogl sie rozleciec od uderzenia w kraweznik? Zeby dostac sie do czujnika absu trzeba zdjac przednie kolo prawda?:) I gdzie patrzec? jak to wyglada? Sorry chlopaki ze tak pytam ale tego jeszcze nie tykalem Pompke zmienic umialem, rozebrac pol przodu tez... ale tutaj to dla mnie czarna magia
Wysłany: Czw Lut 13, 2014 15:43
tazOR napisał/a:
Mogl sie rozleciec od uderzenia w kraweznik?
pierścień nie , bo to jest szalka ( z tworzywa ) łożyska z wtopionymi punktowo magnesami.Mogło się uszkodzić łożysko albo cała piasta i szalka nie pracuje centrycznie w odpowiedniej płaszczyźnie w stosunku do czujnika ABS. Trzeba ściągnąć koło i sprawdzić tzw. bicie piasty.
Jestem po zabiegu. zdjalem kolo. czujnik wyciagnalem - wyczyscilem... przejechalem kilka metrow i znowu pompa sie zalacza i nawet przy delikatnym wciskaniu hamulca zalacza sie abs... chyba bez sensu jest tak szukac... wiecie gdzie w Szczecinie mozna sprawdzic pod komputerem co piszczy w absie? to koniecznie musi byc testbook?
Witajcie ponownie Mozecie mi powiedziec gdzie jest dokladnie pompa ABS zeby przeczyscic na niej wszystkie styki? Najpierw chcialem zrobic ten zabieg... a pozniej ewentualnie sprawdzic czujniki po podpieciu do komputera i je wymienic Zaczalem obstawiac tylne czujniki... niedawno wymienialem tuleje z tylu i moze jakis kabelek dostal albo poprostu czujnik
Tylko tej wtyczki nie wyrywaj do góry zanim nie odciągniesz zabezpieczenia które jest widoczne od góry jako takie pogrubienie na krótszej ściance wtyczki skierowane w kierunku "do przodu"wkładasz śrubokręt pomiędzy wtyczkę a zabezpieczenie i delikatnie odciągasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum