Wysłany: Sro Mar 19, 2014 20:13 [MG ZR] Płyn chłodniczy gotuje się po 5 min jazdy
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2004
Witam, mój problem wygląda trochę dziwnie, po około 5 min jazdy płyn chłodniczy gotuje sie, gdy auto ostygnie płyn znika, po czym wraca do zbiornika wyrównawczego, co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Oddałem auto do mechanika ale nic nie wyczarował za pierwszym razem,za drugim razem stwierdził, że mam nieszczelny korek od wyrównawczego,dziś postanowił, że usunie mi termostat i zobaczymy czy to może być przyczyną. Wcześniej nie miałem takiego problemu, problem ten pojawił się po wymianie głowicy. Ktoś miał podobne problemy?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 20:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak, mówił mi mechanik, że wszystko zrobili poprawie, jednak efekty są takie jak wyżej napisałem. Kompletnie stoję w miejscu. Pasek rozrządu również wymienił mi wcześniej - zapomniałem dodać.
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 14:49 Re: [MG ZR] Płyn chłodniczy gotuje się po 5 min jazdy
Sirk napisał/a:
Lipak napisał/a:
gdy auto ostygnie płyn znika, po czym wraca do zbiornika wyrównawczego
Płyn nie może zniknąć gdzieś i nagle wrócić. Musisz mieć zapowietrzony układ chłodzenia.
Wiem, że to dziwnie wygląda ale tak jest, co do układu chłodzenia to mechanik zrobił wszystko i mówił, ze to nie jest problemem, ogólnie wyciągnięto mi termostat i auto jeździ bez problemowo. Zatem jeżeli włoży nowy termostat i nadal będzie taka akcja to nie wiem już zupełnie co robić. Głowice mi wymienili.
Wiem jak mechanicy odpowietrzaja układ...wlewają 4 litry płynu auto pochodzi dobrze sie nie nagrzeje zakręca korek dup maską auto do odbioru a potem ludzie maja strach bo auto im sie przegrzewa...najlepiej spóść cały ten płyn i sam go odpowietrz jeśli umiesz a jesli nie to sie nauczysz bo to banalnie proste.Tylko daj nawiew na gorące powietrze ba maksa.Gwarantuje ci że wejdzie ci 6 litrów płynu jak nie więcej
mechanik jak wlewa płyn to czeka az z wszystkich odpowietrzyników pojdzie płyn sprawdza czy nagrzewnica też jest odpowietrzona po przez wł nawiewu a głowica była sprawdzona na pękniecia? jesli kupiłeś uzywke trzeba było dac do prześwietlenia/sprawdzenia szczelnosci a wentylator wogole sie nie wł wtedy? raczej to bedzie ternostat nie puszcza na całego obiegu i jest kicha ale to mozna sprawdzic
Głowica była nowa, planowana itd. Ogólnie patrzę na to co piszecie i wiele wynika z tego, ze termostat jest do bani, obecnie jeżdżę bez niego i nie grzeje się. Zobaczymy co będzie jak włożą go w przyszłym tygodniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum