Wysłany: Pon Maj 12, 2014 23:16 [Rover 45] czy ten zbiornik płynu chłodniczego wygląda OK?
Dzień dobry
Chcę kupić tego Rovera 45 (1.6, 1999)
Czy wygląda zdrowo na pierwszy rzut oka.
Czy widzę coś w zbiorniku płynu chłodniczego czy mi się wydaje?
Auto ponoć stało przez zimę, ale ja nie potrafię wytłumaczyć racjonalnie jakiejkolwiek plamy w zbiorniku wyrównawczym. No chyba mi się nie wydaje co? Czy co to może być? Facet twierdzi.... ale wiadomo, chce sprzedać
tylko skąd pewność, że to HGF. Mechanik z jednego warsztatów z listy z tego forum mówi, że to osad może być po zmianie wody na płyn - wtedy mógł się wytrącił osad minimalny.
Rdza może być od spodu rozumiem na karoserii?
IMO to nie jest osad minimalny - to jest gruba warstwa, a po wtóre w tym zbiorniczku nie ma płynu, albo co gorsza jest ta woda, do tego ta cena = nie kupuj tego auta, bo potem będziesz narzekał jakie to Rovery są awaryjne i ile Cię to kosztuje
Ten immo jest już naprawiony? Jeśli nie, to HGF może być małym wydatkiem w porównaniu z elektroniką. Za 1920 zł z HGF-em warto, jeśli nie ma innych niespodzianek. Co to za blachy poprzykręcane w bagażniku? Nie kojarzę czegoś takiego u siebie. Gdzie to auto stoi?
Ktoś mi mówił,że takie blachy to oznaka spawania podłogi. Ale to był 1 człowiek z 20 pytanych. Warsztat polecany na tym Forum z Poznania nic takiego nie stwierdził.
Nie stwierdził też (ze zdjęć heheehe), że to HGF
Na pytanie czy immo naprawiony sprzedawca odpowiedział: tak
Mam do Bielska ok. 50km od siebie, ale nie wiem czy jest sens jechać. Spodziewam się kupy rdzy (zobacz choćby koło koła zapasowego), no chyba, że rdza Ci nie przeszkadza. Ja bym szukał innego egzemplarza i na pewno nie wśród samych najtańszych, bo tani to ten egzemplarz nie będzie. Jak chcesz.
A zakończmy tę rozmowę tak.
Czy ja mam być przerażony możliwością HGF? Bo na logikę biorę to tak: muszę kupić rovera tak,żeby go jednak podłączyć do komputera, wprowadzić do warsztatu, co wie o co chodzi w rowerach. Pod Poznaniem jest jeden, co ma od forumowiczów 28 recenzji +.
Czy jeśli kupię rowera z jasnym statusem głowicy i będę uzytkował go bez wariowania na niskich obrotach i będę sprawdzał regularnie olej i chłodziwo to i tak któregoś dnia może mnie zaskoczyć HGF "znikąd"? Ja wiem,że każde auto może się rozlecieć, ale HGF to PEWNOŚĆ, nawet jak dbam? I czy HGF ZAWSZE kończy się planowaniem i szpilkami za 1500zł czy wymiana uszczelki za 500zł wystarczy - jak twierdzi ten warsztat - na parę ładnych lat
A zakończmy tę rozmowę tak.
Czy ja mam być przerażony możliwością HGF? Bo na logikę biorę to tak: muszę kupić rovera tak,żeby go jednak podłączyć do komputera, wprowadzić do warsztatu, co wie o co chodzi w rowerach. Pod Poznaniem jest jeden, co ma od forumowiczów 28 recenzji +.
Czy jeśli kupię rowera z jasnym statusem głowicy i będę uzytkował go bez wariowania na niskich obrotach i będę sprawdzał regularnie olej i chłodziwo to i tak któregoś dnia może mnie zaskoczyć HGF "znikąd"? Ja wiem,że każde auto może się rozlecieć, ale HGF to PEWNOŚĆ, nawet jak dbam? I czy HGF ZAWSZE kończy się planowaniem i szpilkami za 1500zł czy wymiana uszczelki za 500zł wystarczy - jak twierdzi ten warsztat - na parę ładnych lat
Przebieg raczej prawdziwy. Ale pomiędzy 140 a 180 tys w 99% silników k16 jest HGF. Z reguły, jeśli to pierwsze rozbieranie głowicy to szpilki się zostawia. Oczywiście dla pewności trzeba zmierzyć. Minimum co trzeba zrobić to;
Uszczelka pod głowicę,kolektor wydechowy, regeneracja głowicy, nowy płyn, olej. Prawdopodobnie uczyni to już 500-700zł bez roboty
Jak auto opłacone to dobrze. Jak nie to się nie opłaca. Dajesz 1800 za samochód.
Opłaty i jeżdżenie za nimi prawie drugie tyle, HGF prawie trzecie tyle.
Do tego jak będziesz chciał jeździć to pewnie rozrząd [300zł] bez roboty.
Wychodzi ponad 5000 za auto bez gazu, czyli prawie bez wartości.
Oczywiście, że jak ktoś ci zrobi porządnie uszczelkę to starczy na drugie tyle km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum