Wysłany: Pon Maj 26, 2014 09:27 [R75]Czujnik położenia wałka rozrządu - gdzie jest?
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam. Ostatnio zdarza mi się, że przy rozgrzanym silniku mój Roverek czasem nie chce zapalić. Czytałem, że może być to wina czujnika wałka rozrządu. Chciałbym go sprawdzić, ale nie wiem gdzie się znajduję. Prosiłbym o pomoc w jego znalezieniu.
I druga sprawa. Gdzie można taki czujnik kupić? Na allegro są używane, ale może warto kupić nowy? Proszę o opinie w tej kwesti.
Z góry dziękuję
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 09:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czujnik znajduje się około 2 cm(na prawo) od korka wlewu oleju. Przykręcony na jedną śrubę. Zdejmij osłonę to go zobaczysz.
Nie wiem jak go sprawdzić.. Ja po prostu postanowiłem kupić inny używany i podmienić. Zobaczymy czy pomoże. Jak nie to następny będzie czujnik położenia wału korbowego a w najgorszym wypadku wtryski.
Witam ponownie. Byłem wczoraj na komputerze u mechanika. Wykazało, że winny jest czujnik położenia wału.
Chętnie go wymienię tylko nie wiem gdzie się znajduję.
Prosiłbym o pomoc w tej sprawie
przykręcony jest do bloku silnika pod przednią głowicą sięgniesz go od spodu auta
(nie kupuj zamiennika tylko oryginał, ja miałem spore problemy z powodu zamiennika)
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
i nadal nie może zapalić na ciepłym silniku.
Już nie wiem co robić - nawet na zakupy nie mogę jechać bo jak zgaszę to po 10 minutach już nie zapale
2,0 V6
[ Dodano: Sob Cze 07, 2014 10:54 ]
i jeszcze jedno. wyjąłem czujnik wałka rozrządu wsadziłem do lodówki na 30 min, wsadziłem zimny i nadal nie chce palić
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 12:13
rafalmis1 napisał/a:
Ja jak odpiąłem czujnik wału, to samochód dalej palił
bo odpiąłeś zapewne na pracującym silniku i ECM nie mając sygnału wszedł w tryb domyślny ograniczając obroty silnika do 2000 ( to jest tak dla bezpieczeństwa jazdy w przypadku awarii tego czujnika podczas jazdy).
A jeśli odpiąłem wtyczki czujników wału i wałka a następnie -przy włączonym zapłonie -zmierzyłem napięcia na obu wtyczkach, no i na wtyczce czujnika wału było 12V na pinie 1 i 0V na pinie 2 względem pinu 3 czyli masy, natomiast na wtyczce wałka rozrządu 12V na pinie 1 i 5V (przy odpiętym czujniku ) na pinie 2 względem pinu 3 czyli masy, to jest to przyczyna z powodu której kręci i nie odpala?
Witam mam podobny problem a mianowicie wczoraj mój rover sam z Siebie zgasł.I od wczoraj do tej pory nie chce odpalić nawet na samo starcie nie reaguje.Czy to może czujnik położenia wału korbowego padł,czy czujnik wałka rozrządu. Proszę o pomoc
Jeśli zgasł i nie odpala to winien czujnik wału. Gdyby był padnięty czujnik wałka rozrządu nie odpalałby dopiero po wyłączeniu zapłonu. (jego działanie jest potrzebne tylko w momencie rozruchu)
Tak tylko informacyjnie tytuł tego wątku to [R75]Czujnik położenia wałka rozrządu - gdzie jest?
Problem dotyczył lokalizacji czujnika położenia wałka rozrządu w Rover 75 z silnikiem benzynowym V6 2.0...
Piotrek21137 ma cdt 2.0 i jego problem to:
"wczoraj mój rover sam z Siebie zgasł. I od wczoraj do tej pory nie chce odpalić nawet na samo starcie nie reaguje"
dodatkowo Piotrek21137 wrzucił problem z odpalaniem w jeszcze 4 innych tematach gdzie pojawia się dodatkowo kwestia zatankowania przez niego ruskiego paliwa...
to nie facebook
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum