Heh, pracuję nad tym
ogólnie po śladach inwazji wnioskuję, że ktoś musiał odwrotnie podpiąć akumulator - wyłamana podstawka pod aku, itp.
Wczoraj sprawdzałem schemat instalacji el. w RAVE i pół samochodu powinno nie działać bez tego bezpiecznika, mam nadzieję że jakiś magik nie zrobił żadnego obejścia.
Przy okazji zobaczyłem, że parę wiązek przewodu masy (z aku do nadwozia) jest postrzępionych (przekrój zmiejszył się o jakieś 10-20%) - warto się tym przejmować i wymienić na nowy?
Jasne, przez mase niezłe choineczki sie robią. Warto przenieść masę z pasa przedniego w inne miejsce, bo pas nie do końca przenosi masę ze względu na małą płaszczyzne połączenia z karoserią. Ja znalazłem dziurę z gwintem w podłużnicy, odrdzewiłem, poprawiłem połączenie psiukając 'kontaktem' i wkręciłem na nowym przewodzie.
Tak jak podejrzewałem, ktoś zrobił sobie obejście tego spalonego bezpiecznika, po wymianie na zdrowy 80A i przejechaniu jakiejś stówki km, nie widzę zmian w zachowaniu samochodu. Mam jeszcze parę przypadłości elektryki, z którymi trzeba powalczyć metodą prób i błędów; nie działa wentylator chłodnicy, silnik gaśnie na wolnych obrotach po włączeniu klimy - wygląda na za duże obciążenie układu (tutaj opisała problem poprzednia właścicielka) i parę innych.
Czy normalne jest, że przy rozruchu radio wyłącza się na kilka (kilkanaście) sekund?
Wiem, że rozrusznik ogromnie obciąża, ale chcę ustalić, czy to normalne w tym modelu.
Czy normalne jest, że przy rozruchu radio wyłącza się na kilka (kilkanaście) sekund?
Wiem, że rozrusznik ogromnie obciąża, ale chcę ustalić, czy to normalne w tym modelu.
Tak, to jest jak najbardziej normalne. Zależy to również od modelu radia, niektóre mają układ chroniący przed chwilowymi spadkami napięcia.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Cze 05, 2012 22:23
brkzzz napisał/a:
Całkowicie normalne - tak to wymyślili konstruktorzy auta.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ostatnio mam problem z autem i dodatkowo chciałem zamknąć auto ,niepamietam czy zamknal wszystkie dzwi czy nie bo spalil się bezpiecznik 15 A pod maska o oznaczeniu Central Door Locking wymieniłem do poki nie zamkne auta nic się niedzieje o co chodzi z tym bezpiecznikiem?? bo pomalu się poddaje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum