Wysłany: Sob Paź 25, 2008 14:53 [R75] Przeciekający bagażnik
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam
Zaobserwowalem w swoim roverku ze do bagaznika dostaje sie woda z deszczu, wkrapla sie gdzies w okolicy lewego reflektora, po ulewnej nocy musze wylewac kolo litra wody (wyciaglem wszystkie obcia i szmaty) na szczescie autko parkuje pod gore wiec woda zbiera sie w lewym rogu. Odkrecilem reflektor i jedyne co znalazlem to nieco ziemi na uszczelce okalajacej reflektor, wyczyscilem wszystko i skrecilem majac nadzieje ze rozwiazalem problem. Rozczarowalem sie jednak przy nastepnej ulewie - woda nadal wdziera sie do bagaznika, juz mniej ale nadal jest to ilosc kolo pol litra (to tez zalezy jak mocno i dlugo leje). Sprawdzalem jeszcze raz uszczelke, i uszczelki biegnace wzdluz klapy bagarznika, niestety nie moge zlokalizowac zadnej dziury, najprawdopodobniej jest to jakas mala szczelina przez ktora skrapla sie woda i wpada do srodka. Macie moze jakies pojecie gdzie szukac przyczyny? Moze ktos spotkal sie juz z podobnym problemem? Myslalem nad kupieniem jakiegos silikonu i wcisnieciem go w kazda szparke ktora zobacze bo juz mnie to do szewskiej pasji doprowadza. (ostatnio stalem pol godziny na podczas ulewy starajac sie zlokalizowac miejsce przecieku - bez rezultatu - no moze jeden - katar) Za wszelka pomoc dziekuje
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lis 24, 2010 21:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 14:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 15:16
Witam
Qfel napisał/a:
(ostatnio stalem pol godziny na podczas ulewy starajac sie zlokalizowac miejsce przecieku - bez rezultatu - no moze jeden - katar) Za wszelka pomoc dziekuje
Najlepiej chyba będzie zlokalizować przeciek jak będziesz w środku w bagażniku z latarką.
Taki mi się nasuwa ekstremalny pomysł
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 17:05
Proponuję zaparkować samochód na równym i zostawić w bagażniku rozłożonych kilka gazet. W ten sposób zobaczysz którędy woda dostaje się do środka. Pewien jesteś, że nie przepuszcza uszczelka klapy? U mnie był właśnie taki problem. Nie wiem czy w R75 jest identycznie, ale wystarczyło opuścić zatrzask zamka (ten drugi, nie ten w klapie ). Dzięki temu klapa zatrzaskuje się niżej i jest mocniej dociskana do uszczelek.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wchodz do bagażnika. wielki jak stodoła jest latarka w ręke a ktos leje z wiadra nie ma sie co szczypać najszybsza i pewna metoda
_________________ Pamparampam
Jacusol [Usunięty]
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 18:26
Rowan napisał/a:
Yyyyyy... z tego co pamiętam ktoś pisał, że mu się w R75 woda dostaje pod boczną listwą chromową. Także tamte miejsca radzę sprawdzić.
Witam.
U mnie listwy są przykręcane, wcześniej oczywiście jest uszczelka (czy wszyscy tak mają?)
Uszczelka straciła swoje właściwości i niestety miałem ten sam problem - oczko wodne w bagażniku.
Witam!
Mam (tzn. mam nadzieję, że mialem i już nie mam ) identyczny problem! Ileż to razy wylewałem już wodę z bagażnika, ewidentnie wlewała gdzieś po lewej stronie ale jakoś nie miałem czasu zająć się tym. No i w ostatni weekend doszedłem chyba przyczyny! Po próbie wody stwierdziłem, że wlewa się przez uszczelkę tylnego reflektora. Po jego odkręceniu stwierdzilem przerwaną uszczelkę! No więc potraktowałem ją najzwyklejszą kropelką sklejając razem dwa końce! Po tym zabiegu w bagażniku na razie sucho ale póki co była tylko jedna ulewa
P.S.
A propos ww. uszczelki reflektora tylnego to sprawdziłem również stan w prawym i wydaje mi się, że te uszczelki fabrycznie nie są "z jednego kawałka" gumy albowiem ta prawa również jest "przerwana" ale dwa jej końce są ze sobą złączone jakby kawałkiem elastycznego, przezroczystego kleju
pozdrawiam
blazi [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 28, 2008 18:42
U mnie przeciekało (delikatnie) w miejscu gdzie śruba trzymająca listwę chromową przechodzi przez blachę oraz nieco mocniej przelewało mi się przez "odpowietrznik" umieszczony na prawej ściance w dolnej części. Uszczelka piankowa była pęknięta. Na jej miejsce trafił silikon i jak na razie jest suchutko. Oby do wiosny
Stary temat i komentowany wielokrotnie ale dla dobra statystyki odpowiadam.
U mnie w R75 ciekło przez listwę chromowaną. W dwóch miejscach były nieszczelności. Nalało się dobrych kilka litrów zalewając wykładzinę, boczek bagażnika i "miednicę" na koło.
Całę szczęście, że nic nie pordzewiało... tylko trochę się zaśmierdło bo podłoga bagażnika zapleśniała (zaraz po deszczu zrobiły się upały a ja nie zorientowałem się na czas).
Rozwiązanie - sylikon.
Syszenie metylanem bagażnika i tapicerki w domu farelką.
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 12:25 Uszczelka pod klape bagaznika
WItam
Chciałam zapytać gdzie mogłabym kupić ową uszczelke pod klape bagażnika ? Najlepiej jak to bedzie sklepi internetowy bo nie mieszkam aktualnie w Polsce.
Poczułem smród bąka w samochodzie
Jako, że ostatnimi czasy staram się w samochodzie nie pierdzieć, zaczęło mnie zastanawiać skąd ten smród, przecież niemożliwe żeby siedział w siedzeniu tyle czasu
Grzebałem w bagażniku i okazało się, że cała wykładzina, pod oraz wyściółka boczku jest mokra. Oczywiście tylko lewa strona. Wysuszyłem, wytarłem wszystko złożyłem i smród zniknął
Ale co to?! Po kolejnych dwu dniowych opadach to samo!
Rozmawiałem z kolegą apples i zaproponował poszukać przyczyny w spinkach lub odpowietrzniku bagażnika. Jako, że chce wyeliminować draństwo, rozebrałem cały bagażnik i tył auta. Wyjąłem oparcie, kanapę, zdjąłem boczki lewy/prawy.
Dopatrzyłem się, że listwy ozdobne zderzaka, oraz błotnika mają dziury na wylot przy swoich mocowaniach. No więc sobie myślę, mam drania... czekaj już ja Cie tak zapacykuję, że Ci się odechce głupot...
Kupiłem silikon bezbarwny oraz mase bitumiczną (bitex) w sprayu.
Wysmarowałem cały bagażnik Wszystkie małe otworki, srorki...
Łączenia blach, za lampą, w lampie, wszystkie dziurki i pierdoły które i tak pewnie nie mają znaczenia, ale zrobiłem to - dmuchając na zimne.
Niestety, za fotelem kierowcy, po podniesieniu wykładziny mam małe Śniardwy!
Gąbka nasiąknięta w 200%. Zacząłem odsączać na ręcznikach, odkurzaczem wodnym...
Teraz pytanie moje brzmi... skąd ta woda się tam wzięła?
To że w bagażniku rozumiem. To że pod kanapą się zebrało też mogę pojąć,
ale skąd pod nogami pasażera, za kierowcą? Z przodu kierowca ma sucho, pasażer też. Z tyłu pasażer pasażera też ma sucho, generalnie wszystko jest suche, tylko pod kanapą,
stałą woda i z tyłu za kierowcą również.
Nie mam szyberdachu. Odpływy miałem sprawdzane jakieś 2 m-c temu.
Były drożne. Spinki w podszybiu mam wszystkie. Uszczelki są w stanie dobrym, tj. nie są popękane, przerwane czy coś w tym rodzaju. Z przodu gnoju nie ma, ale lewy tył masakra.
Jedyne czego nie miałem i jeździłem ponad rok czasu to listwy przy progowe.
Te które są chromowane (pod drzwiami, na całej długości auta) - u mnie malowane.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Sprawdz jeszcze MaReczKu czy Ci nie strzeliła uszczelka przy lampie tylnej. Moja była tylo przerwana i woda szła lewą stroną pod kanapę i do koła zapasowego. Nie wierzyłem że przez taką szparkę tyle wody naleci , sklejenie uszczelki, tylko żeby ja połączyc w jedną całośc całkowicie rozwiązało problem.
Byłem na myjni. Kolega siedział w bagażniku, a ja lancą pod ciśnieniem waliłem wodę w po obrysie auta. Aż tu nagle krzyk "MAM!"
Generalnie to z tyłu auta, spod listw ozdobnych zderzaka.
Następnie sika sobie przez kratkę powietrza i zbiera się.
Ponieważ często korzystam z myjni tego typu i dobrze mojego niunia myję, to tej wody mogło się trochę zebrać
Silikonuje to jeszcze bardziej, potem bitex i składam dziada.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum