Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1999
Witam, mam pytanie odnośnie rozmiaru opon. Mam możliwość zakupu bardzo ładnych opon tylko w troszkę innym rozmiarze (185/70 R14). Oryginalnie było 175/65 R14. Różnica średnic jest zatem dość spora: 5% czy dopuszczalnych 2%. Jednak przekłamanie prędkościomierza niewielkie (dodam tylko, że to autko głównie miejskie, rzadko wyjeżdża dalej, przebieg przez 4 lata to niecałe 5 tys km). Co sądzicie o tym? może ktoś z Was używał już takiego rozwiązania? Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 15:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli mowa o montowaniu opon na te same felgi to wsadzisz szersze na węższą i bardziej Ci wyjdzie poza felge. Opony o których mówisz są również o wyższym profilu. Moim zdaniem trochu balon by był w porównaniu do ori..
Jeśli mowa o montowaniu opon na te same felgi to wsadzisz szersze na węższą i bardziej Ci wyjdzie poza felge. Opony o których mówisz są również o wyższym profilu. Moim zdaniem trochu balon by był w porównaniu do ori..
właśnie o to mi chodzi, miałem nadzieje, że może ktoś próbował. Teoretycznie można.
Szerokość op.| Zalecana felg| Dopuszczalne felg
185 | 5.5 | 5.0 - 6.5
Z tego co wyczytałem, ludzie chwalą sobie zmianę, ale na 185/65... A 70 to rzeczywiście, jednak balonik konkretny..
A szukam używanych, w miarę świeżych wielosezonówek w rozsądnej cenie, z racji tak niskich przebiegów... Na wiosnę samochód będzie sprzedawany więc nowe odpadają... Ale znalezienie czegoś konkretnego czy w okolicy czy na necie graniczy z cudem... Te trafiły się niemal idealne..
65 a 70 to raczej nie dużo... Zwykły Kowalski nie odczuje różnicy, ani wizualnie... ani podczas jazdy.
Ps. Ja na zimę mam na stalówkach 175/70 R14 Polecam
a co do licznika do na dystansie 109km na letnich (195/50 R15) różnica była 2 km (111km na 175/70 R14)
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
hehe właśnie to mnie nurtuje, bo 175/70 a 185/70 to jednak różnica. Tutaj z tego co przeliczyłem sam i przejrzałem w necie to różnica byłaby też niewielka - na 150 km byłoby 159,8 km na 185-kach. Chodzi mi bardziej o walory użytkowe. Chociaż w sumie... Przy takich przebiegach raczej nie będzie odczuwalne. A co do samych opon. Corsa (2012 r.) a same opony połowa 2011 r. Stan idealny (kolorowe oznaczenia w lamelach), przejechali na nich jeden sezon niecały. Dzięki za wskazówki Koledzy;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum