Typ: V8 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Jako, że to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich!
Niedawno kupiłem sobie pięknego Rovera 75 i nie mam z nim absolutnie żadnych problemów - poza jednym, podczas deszczu przecieka mi bagażnik Ilekroć spadnie trochę deszczu - po prawej stronie bagażnika robi się mokra wykładzina. Doszło nawet do tego, że muszę stawiać tam plastikowy pojemniczek, do którego podczas mocnych opadów skrapla się około 250ml wody.
Przeszukałem chyba wszystkie tematy na temat przeciekającego bagażnika, wiem, że woda może lecieć przez uszczelki tylnych lamp, śruby mocujące boczne listwy, boczne wywietrzniki i klipsy tylnej szyby. Niestety - miejsce, w którym cieknie woda w moim bagażniku nie pasuje do żadnej z tych rzeczy.
U mnie woda skrapla się nad prawą stroną wykładziny, trochę na prawo od uszczelki klapy. Żeby nie być gołosłownym poniżej umieszczam zdjęcia, które obrazują gdzie jest przeciek.
Próbowałem już nawet wykręcać śruby, które trzymają zawiasy klapy w tym miejscu i uszczelniać je sylikonem - niestety bez skutku, woda nadal leci. Ostatnio podczas deszczu wczołgałem się do bagażnika i próbowałem odkryć gdzie wada leci - ale nadal nie wiem, czy przedostaje się w miejscu gdzie lecą krople, czy ścieka skądś wyżej.
Będę wdzięczny za pomoc, sprawa z wodą w bagażniku potwornie mnie irytuje - nie chcę mieć zbutwiałego, zaśmiardniętego bagażnika. Dożywotnie jeżdżenie z plastikowym pojemnikiem na wodę też odpada
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 19, 2012 17:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
woda ci ucieka zapewne przez listwę boczną przy mocowaniu ostatniej bądź przedostatniej śruby mocującej listwę ozdobną
[ Dodano: Wto Cze 19, 2012 19:05 ]
miałem to samo tak apropo
[ Dodano: Wto Cze 19, 2012 19:07 ]
włóż w tamte okolicę papierowe ręczniki jedź na myjnie bezdotykową i sam wtedy zobaczysz że na pewno z listwy ozdobnej ucieka woda
woda ci ucieka zapewne przez listwę boczną przy mocowaniu ostatniej bądź przedostatniej śruby mocującej listwę ozdobną
[ Dodano: Wto Cze 19, 2012 19:05 ]
miałem to samo tak apropo
[ Dodano: Wto Cze 19, 2012 19:07 ]
włóż w tamte okolicę papierowe ręczniki jedź na myjnie bezdotykową i sam wtedy zobaczysz że na pewno z listwy ozdobnej ucieka woda
Dzięki za sugestię. Jeśli chodzi Ci o ostatnią i przedostatnią śrubę (te, które widać na zdjęciu z wewnątrz bagażnika) - to są one dużo niżej, niż mój przeciek (który zaznaczyłem na czerwono) - więc to chyba nie te śruby Zresztą, te dwie ostatnie śruby ze zdjęcia już uszczelniałem sylikonem - chyba, że chodzi o inne śruby (jakieś bliżej kabiny pasażerskiej).
pest, a spróbuj osadzić jeszcze raz dobrze uszczelkę od bagażnika tą duża tak by dobrze weszła w karoserie ... ja czasem mam tak że jak ją wymontuje i założę nie starannie to jak pada deszcz mam mokro ostatnio miałem to samo ułożyłem dobrze uszczelkę starannie i już jest suchutko
pest, a spróbuj osadzić jeszcze raz dobrze uszczelkę od bagażnika tą duża tak by dobrze weszła w karoserie ... ja czasem mam tak że jak ją wymontuje i założę nie starannie to jak pada deszcz mam mokro ostatnio miałem to samo ułożyłem dobrze uszczelkę starannie i już jest suchutko
Dzięki, spróbuję - chociaż to raczej nie uszczelka, bo jak w trakcie deszczu siedziałem z latarką w bagażniku to uszczelka była zupełnie sucha a woda leciała gdzieś z okolicy śrub mocujących zawiasy klapy (które wcześniej uszczelniałem sylikonem). Zaczynam podejrzewać, że łączenia blach gdzieś mi nie trzymają
[ Dodano: Sro Lip 04, 2012 19:32 ]
Przeciek znaleziony i zlikwidowany - woda leciała z elementu trzymającego klapę bagażnika (zawiasów). Wystarczyło go trochę "objechać" płynną uszczelką
Miałem ten sam problem co Ty mi woda ciekła na łączeniu blach niewygodne miejsce ale wziąłem kupiłem silikon wysmarowalem to miejsce i problem ustąpił. Drugie miejsce skąd może ciec to uszczelka pod lampa i po prostu przelewa się dalej podczas jazdy ale dokładnie w tym samym miejscu co na zdjęciu mi ciekła woda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum