Wysłany: Pon Mar 23, 2015 19:36 [R620] Brak oświetlenia wnętrza
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam wszystkich.
Otóż jak w temacie, nie mam oświetlenia kabiny w moim ROVERku .
Opisując precyzyjniej wygląda to tak, że brakuje podświetlania stacyjki, przycisków od sterowania szyb, pokręteł od nawiewu itd. Wyjątkiem jest oświetlenie w podsufitce i bagażniku, które jest w porządku. Co mam sprawdzić w pierwszej kolejności ? Dodam, że podświetlenie deski rozdzielczej jest sprawne.
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 23, 2015 19:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zapewne chodzi o żarówki. Wymiana ich jest dziecinnie prosta. Żeby dostać się do stacyjki wystarczy ze okrecisz dolną pokrywę kierownicy, dalej już sobie poradzisz. Jeśli chodzi o zegary to odkręcasz dwie śrubki które są widoczne jak tylko tam spojrzysz, wyciągasz ramkę,dalej odkręcasz bodajże 4 śrubki i masz to wyjęte. Ze środkowym panelem (nawiewy itd.) będziesz miał chwilę zabawy. Zacznij od odkręcenia plastiku pod kierownicą. Trzyma się na dwòch śrubkach na dole po lewej i prawej stronie. Żeby go zdjąć użyj trochę siły bo trzyma się też na zatrzaskach, ale bez przesady żebyś nie urwał. Potem wsadź głowę pod spód kierownicy i znajdź przewody od nawiewów. U mnie były to szary i czarny. I odepnij je bo inaczej nie wyciagniesz panelu. Potem otwórz schowek. Po lewej stronie schowka będziesz miał śrubkę. Odkrecasz ją i to samo robisz ze śrubką po lewej stronie panelu. Potem odkręcasz dwie śrubki na dole przy fotelach. I teraz wyciągasz cały panel. Najlepiej złap go tak +/- na środku bo tam są zatrzaski i lepiej je wyciągać zdecydowanym ruchem. Masz wtedy wyjęty tunel. Odkręcasz nawiewy i je wyciągasz. I tyle. Żarówki znajdziesz pewnie bez problemu. Panel do sterowania szyb jest też banalny. Po prostu go podważasz np. Śruboktętem i wyciągasz. Żarówki najlepiej weź ze sobą i pokaż je komuś w sklepie bo jak powiesz im nazwy to i tak nie zaczają. Przynajmniej ja tak miałem. Żarówki można bez problemu wyciągnąć z oprawek. Niektóre "same" wychodzą, niektórym trzeba porozginać druciki. Demontaż zajmuje ogólnie jakieś 20 min a ceny żarówek oscylują w granicach 0,50 - 2 zł. W razie pytań pisz. Mogę Ci ewentualnie napisać jakie rodzaje żarówek tam siedzą. To chyba tyle. Jakby co to odzywaj się. Chętnie pomogę.
Dziękuję za cenne wskazówki, które mogą być bardzo pomocne. Jednak zastanawia mnie jedno - naprawdę wszystkie dosłownie żaróweczki są do wymiany ? Z góry zaznaczam, iż brak mi wiedzy, jeżeli chodzi o samodzielne rozwiązanie tego problemu. Chciałbym w swoim zakresie dokonać naprawy, która mam nadzieję okaże się prosta.
Jeśli nowa założona dioda nie świeci to włóż ją w oprawkę lub gniazdo odwrotnie, wtedy zaświeci. I radzę uważać na te plastiki, bo kruche strasznie. Zwłaszcza na wysokości panelu nawiewu
Lepiej wymień wszystkie żaróweczki i po problemie, po co bawić się z każdą oddzielnie i sprawdzać. Bądź delikatny w autach wszędzie jest plastik, który można szybko zepsuć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum