Wysłany: Pią Maj 15, 2015 21:41 [R75] Zamknięty VIS Balance
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam. Mam pytanie odnośnie modułu Balance. Po włączeniu zapłonu mopduł Balance się zamyka i nie chce sie otwierać (podpiety i sprawdzony na krótko działa prawidłowo). Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Dodam że moduł Power działa prawidłowo.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 15, 2015 21:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Maj 16, 2015 09:14 Re: [R75] Zamknięty VIS Balance
domas napisał/a:
Witam. Mam pytanie odnośnie modułu Balance. Po włączeniu zapłonu mopduł Balance się zamyka i nie chce sie otwierać (podpiety i sprawdzony na krótko działa prawidłowo). Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Dodam że moduł Power działa prawidłowo.
Odkręć silniczek wyjmij klapkę całkiem z kolektora i sprawdź czy nie jest zatarta, czy pracuje w całym zakresie i czy nie chodzi ciężko. Jeżeli jest zatarta można ją podpiłować np nożykiem. A i jeszcze na pewno się przyda ją wykąpać w benzynie ekstrakcyjnej.
Wysłany: Sob Maj 16, 2015 10:30 Re: [R75] Zamknięty VIS Balance
Klapka działa, na krótko podpięta działa prawidłowo. Tyle ze po zamontowaniu w kolektorze po włączeniu zapłonu od razu się zamyka i przy dodawaniu gazu nie otwiera się. Moduł Power działa jak należy. Czy to wina sterownika???
Ale otwiera się do krańcowki? Czy tylko się rusza? To, że się rusza nie znaczy, że dociska do krańcowki, a dopiero wtedy komputer wie, że położenie zostsalo zmienione.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
W pozycji II cz po odpaleniu silnika jest tak samo czyli klapka zamknięta.
Tak powinno być. To jest "normalna" (spoczynkowa) pozycja modułu VIS. Otwiera się na krótko podczas szybkiego otwierania przepustnicy i po krótkiej chwili wraca wraca do pozycji zamkniętej.
To w moim przypadku ona jest cały czas zamknięta i nie otwiera się po przekroczeniu magicznych 2700 obr/min. Może mi ktoś powiedzieć jak ten moduł jest sterowany tzn czy odpowiada za to jakiś czujnik czy coś ??
Wysłany: Pon Maj 18, 2015 08:20
domas napisał/a:
Może mi ktoś powiedzieć jak ten moduł jest sterowany
przez sterownik silnika ECM, który do tego korzysta z innych czujników np. czujnika otwarcia przepustnicy , MAP . Ogólnie ECM VISami reaguje na chwilowe obciążenie silnika i przy małych prędkościach , czyli przymkniętej lub lekko otwartej przepustnicy (do około 30% uchylenia ), oba zawory są zamknięte. Same obroty (2700 ) nie są jedynym wyznacznikiem do otwarcia zaworu.
Własnie chodzi o R75 z silnikiem 2.0 V6 150KM. Moduł balance przy montażu był otwarty, ale po włączeniu zapłonu się zamyka i tyle, żadnej reakcji nic a nic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum