Wysłany: Pon Maj 25, 2015 11:31 [R75]Cos skrzypi w lewym kole gdy sucho i ciepło??
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Mam problem gdyż od jakiegoś czasu mam nieustanne skrzypienie w lewym kole, gdy krece kierownica ale także gdy jade prosto. Skrzypienie to wystepuje nawet gdy wsiadam i wysiadam z auta. Wymieniłem gorne łożysko amorka, koncowke kierownicza i drążek kierowniczy gdyż miałem na nich luzy i nadal nic. Zaznaczam, ze skrzypienie ustepuje gdy jest mokro i wilgotno. Co to może być, może to gumy stabilizatora, sam już nie wiem a skrzypienie jest bardzo denerwujące.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 25, 2015 11:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak, jak napisał longer86- tuleja wahacza lub nawet sam wahacz. Miałem tak w zeszłym roku po prawej stronie. Pewnego dnia bez żadnego ostrzeżenia i wcześniejszych innych symptomów po prostu zaczęło obrzydliwie skrzypieć.
Natomiast wyeksploatowane gumy stabilizatorów powodują stukanie, więc to raczej nie to.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Ale czy na uszkodzona tuleje, ma wpływ temperatura,opady, wilgotność?moze to jakies gumy?
Nawet bujajac lewa strona jest charakterysrtczne skrzypienie, jakby sprężyn, jednak sa one całe, gdy jednak jest mokro i wilgotno wszystko jest jak najbardziej wporzadku.
Tak, może mieć wpływ temperatura i wilgotność. U mnie zaczęły skrzypieć, gdy temperatura się gwałtownie podniosła po zimie i szybko zrobiło się sucho.
Tuleje wahaczy są metalogo-gumowe i skrzypią trochę podobnie jak sprężyny. Gdy pojawi się wilgoć, zmniejsza się tarcie i robią się trochę bardziej elastyczne, dlatego trzeszczenie wtedy ustępuje.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum