Wysłany: Wto Cze 30, 2015 21:40 [R75]Proszę o pomoc w identyfikacji elementów na zdjęciach
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam, jak w temacie... Proszę o identyfikację czegoś co wystaje ze skrzyni biegów i nie jest nigdzie podłączone:
Drugi element zachowuje się dziwnie otóż przy włączonym zapłonie piszczy (po odłączeniu kabla przestaje) piszczy też przez kilka minut po zgaszeniu silnika/wyłączeniu zapłonu. Dodatkowo element ten przy włączonym zapłonie czasem "tyka" nie wiem czy tyka też przy zapalonym silniku bo z przyczyn naturalnych (silnik to zagłusza) ciężko to usłyszeć:) Dodatkowo samochód mój cierpi na dziwną przypadłość która polega na tym, że utrzymuje bardzo wysokie obroty na postoju (czerwone światła itp.) obroty spadają gdy "szturchnie" się gaz. Próbowałem już WG-40 na wszelkie linki od gazu zarówno po stronie przepustnicy jak i pedału w kokpicie oraz czyszczenia przepustnicy niestety nic nie pomogło. Dziś kiedy znów samochód "zawiesił" się na wysokich obrotach a ja miałem otwartą maskę poruszyłem kablem od omawianego elementu, obroty natychmiast spadły. Zdjęcia elementu o którym mowa:
Co to jest? Wymieniać czy szukać przyczyny awarii w wiązce?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 30, 2015 21:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Wto Cze 30, 2015 22:01
Pierwszy to odpowietrznik wysprzęglika, tak ma być.
Drugie to silniczek krokowy, to własnie on jest między innymi odpowiedzialny za "wolne obroty/bieg jałowy". Możesz spróbować go wyczyścić(znajdziesz info na forum) lub go wymienić jak nic nie da czyszczenie i to on będzie winny obrotom.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 16:39
Czasami lubi się zawieszać klapka w przepustnicy, zerknij do gardzieli, czy pracuje swobodnie. Kiedyś, gdy miałem benzyniaka (214) miałem podobną przypadłość z obrotami. Okazało się, że wężyk idący do czujnika podciśnienia był zapchany olejem. Przedmuchaj wężyki, może to coś pomoże. Powodzenia
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum