Planuję zakup MG ZR , z silnikiem 1.8 160 KM
Samochodem tym planowałbym pojeździć, trochę czasu, i nie prędko go zmienić, ciężko znaleźć coś odpowiedniego ...
Wiem iż pewnie spotkam się z komentarzami to już było poszukaj na forum, zdaję sobie z tego sprawę, ale niektóre tematu mają też kilka lat, a samochód ten 5 lat nie ma.
Spalanie mnie nie interesuje, wiem że ten samochód może spalić tyle ile się zatankuje.
Z zawodu jestem mechanikiem, mam dostęp do garażu więc z naprawami nie było by problemu.
Chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego samochodu, ja się ten samochód sprawuje podczas jazdy ? Na co zwracać uwagę podczas zakupu, chodzi mi o to czy samochód ma jakieś szczególne mankamenty.
Jak wygląda sprawa z 4 cylindry na 4 zawory ? Bez problemowo wszystko ? Blacharka ?
Z góry dziękuję
To jakieś hasło tylko dla wtajemniczonych ? Pewnie chodziło Ci o 4 zawory na cylinder Nie ma to akurat nic do żywotności. Mam w Polonezie taki silnik po przebiegu ok 320 tys km i upala ciągle jak szalony, aczkolwiek szykuje sie powoli zmiana tulei cylindrowych i pierścieni tłokowych.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
To jakieś hasło tylko dla wtajemniczonych ? Pewnie chodziło Ci o 4 zawory na cylinder Nie ma to akurat nic do żywotności. Mam w Polonezie taki silnik po przebiegu ok 320 tys km i upala ciągle jak szalony, aczkolwiek szykuje sie powoli zmiana tulei cylindrowych i pierścieni tłokowych.
No literówka , kosztowne są takowe naprawy ?
Ogólnie przy zakupie to patrzeć na te wszystkie uszczelniacze itp ?[/quote]
No literówka , kosztowne są takowe naprawy ?
Ogólnie przy zakupie to patrzeć na te wszystkie uszczelniacze itp ?
Tuleje 400 zł kpl pierscienie 250 zł kpl + uszczelki ok 200 zł no i robota. Tuleje są mokre, więc nie trzeba nic szlifować itp, kupujesz nowe i montujesz.
Najmniej żywotne w tych silnika są wariatory zmienny faz rozrządu, zaczynają głośno klepać i wtedy trzeba szukać uzywek. Szczególnie wrażliwe są na słabej jakości olej niewymieniany na czas.
Przy zakupie patrzysz na to co w każdym aucie, klepanie młynków do pewnego stopnia można wybaczyć, ale warto pamiętać ze to sie będzie tylko pogłębiać.
klepanie młynków do pewnego stopnia można wybaczyć, ale warto pamiętać ze to sie będzie tylko pogłębiać.
trudno powiedzieć - u mnie przez 60kkm się nie pogłębiło, ale olej zmieniam gdzieś co 8kkm, dbam żeby poziom był na max i leje jedyny dopuszczalny dla vvc półsyntetyk 10w-40 (u mnie motul).
zacekpl napisał/a:
klepanie młynków do pewnego stopnia można wybaczyć, ale warto pamiętać ze to sie będzie tylko pogłębiać.
trudno powiedzieć - u mnie przez 60kkm się nie pogłębiło, ale olej zmieniam gdzieś co 8kkm, dbam żeby poziom był na max i leje jedyny dopuszczalny dla vvc półsyntetyk 10w-40 (u mnie motul).
Od pewnego momentu rozklepania to juz potem idzie bardzo szybko. Jak juz luz jest duzy to przy uderzeniu zrywa film olejowy. Nie pogłębiło się, bo lejesz dobry olej i często zmieniasz. Ja akurat do moich VVC leje 10w60 i z tych, które testowałem sprawdza się najlepiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum