Wysłany: Czw Sie 20, 2015 19:22 [MG ZS] Problem z obrotomierzem
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam,
mam problem z obrotomierzem w samochodzie MG ZS 1.8. Dzisiaj podczas jazdy obrotomierz nagle zwariował, wskoczył na wysokie obroty (silnik zachowywał się normalnie) a następnie okręcił się o 360 stopni i obecnie jest za blokadą czyli w ogóle nie może się ruszyć. Kilka godzin przed jazdą myłem silnik (plastiki, gumy itd.) robię to przynajmniej raz na tydzień/dwa - nigdy nie było żadnego problemu, nie psikam po silniku, wszystko na gąbkę. Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, będę chciał rozkręcić cały licznik, posprawdzam też bezpieczniki itd. macie jeszcze jakieś inne pomysły? Dlaczego się tak stało? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje !
* samochód odpala bez problemu, od strzała za każdym razem.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 20, 2015 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdzę na pewno, jakiś specjalista od tworzenia silników z jaguara/landrovera napisał mi, że prawdopodobnie wilgoć osiadła na obwodzie czujnika ?"korby"? I, że nie ma się co przejmować tylko po prostu dostać się do obrotomierza i przesunąć delikatnie wskazówkę w stronę zgodną ze wskazówkami zegara ponad blokadą.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 305 Skąd: Kutno
Wysłany: Pią Sie 21, 2015 21:26
Witam!!! Miałem identyczny problem ok 2 lata temu . Zdemontowałem panel zegarów przeczyściłem wszystkie styki ,ustawiłem wskazówkę paluchami na właściwym miejscu i
działa wszystko do dziś .Przy okazji ustawiłem właściwie prędkościomierz bo zawyżał mi o około 7km/h przy 100km/h. I raczej na pewno nie jest to problem czujnika na wale - nie uruchomił byś samochodu .
pozdr.
Zrobiłem tak samo, rozebrałem zegary, cofnąłem wskazówkę i na razie wszystko gra, jeśli się ten problem powtórzy to postaram się poczyścić styki. Dziękuję za rady temat do zamknięcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum