Wysłany: Pon Sie 31, 2015 06:20 [R25]brak wskazan temp. na desce
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam kupilem Rover'a 25 1.8 automat 2001r i nie wskazuje temp. na liczniku,strzalka nawet nie drgnie,podmienilem czujnik i nic,napiecie we wtyczce jest 5v wiec w czym lezy problem w liczniku?
A R 25 z tego rocznika ma 1 czujnik czy 2 ? Bo czujnik z dwoma pinami, zasilany napięcem +5V jest od ECU. Zobacz czy nie ma drugiego czujnika z 1 pinem. Powinien być obok.
Wysłany: Pon Sie 31, 2015 11:04
masz dwa czujniki- jeden od ECU a drugi od zegarów, jeden brązowy i drugi czarny (o ile dobrze pamiętam) pod spodem na tym kolanku i on jest od odpowiedzialny za zegary. Sprawdź napięcia, jeśli są poprawne to wina zegarów
Czujnik który podaje sygnał na wskaźnik -jednopinowy- nie ma zasilania, podaje sygnał ujemny. Zewrzej na krótko przewód do masy i ktoś niech zobaczy czy wskazówka podskoczy. Sprawdź teź czy kolanko jest dobrze zmasowane.
Mam kolanko z wytloczeniem na dwa czujniki,ten z przodu dwu pinowy,i wyzlobienie na czujnik od dolu tylko nie ma tam gwintu i zastanawialem sie od czego lezy luzny kabel jednopinowy,czyli juz sie wyjasnilo.
Jeszcze zostalo mi ogarnac temat wentylatora bo podaje mi dziwne napiecie 8,5v na styku we wtyczce,nawet rozebralem przekaznik by zalanczac recznie i wentylator nie reaguje
[ Dodano: Sro Wrz 02, 2015 18:33 ]
Moglby ktos podac mi numery z czujnika tego do ecu i ten do zegarow,mialem wkrecony zly czujnik chyba z r75 bo po sprawdzeniu miernikiem mial 2,2kohm a powinien miec 140 ohm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum