|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Świecąca kontrolka awarii hamulców
adamcio1209 - Sro Lut 02, 2022 23:10 Temat postu: [R75] Świecąca kontrolka awarii hamulców Witam.
Podobnego problemu nie znalazłem na forum także proszę o pomoc.
Od niedawna jestem posiadaczem Rovera 75 1.8i. od paru dni towarzyszy mi (jak w temacie) świecąca kontrolka awarii hamulców.
Wygląda to w taki sposób, że kontrolka zapala się w losowo wybranych momentach, czasami odrazu po ruszeniu a czasami po przejechaniu 2km. Prędzej czy później się zapala i nie gaśnie. Płyn w zbiorniczku hamulcowym jest i go nie ubywa. Hamulec działa prawidłowo, nie schodzi w podłogę. Światła stopu się świecą. Klocki jak i tarcze są w dobrym stanie. Samochód posiadam 2 miesiące i od początku świeciła mi kontrolka ABS, przez co nie działa prędkościomierz i nie nabija kilometrów, ale kontrolka awarii hamulców pojawiła się parę dni temu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
sTERYD - Czw Lut 03, 2022 00:46
Może to mieć związek z ABSem. U mnie jak wariował, to też kontrolka awarii hamulców pojawiała się losowo.
adamcio1209 - Czw Lut 03, 2022 09:15
A masz jakiś sprawdzony sposób na diagnoze ABS-u. Podejrzewam że uszkodzony jest czujnik w kole, tylko nie wiem który. Sprawdzałem błędy przez TOAF ale mam tylko te błędy: P1191, P1520, P0500, P0501.
sTERYD - Czw Lut 03, 2022 17:39
Skoro licznik nie działa, to przedni prawy.
Toaf z ABSem trochę się mota. Ja akurat mam jeszcze parę innych interfejsów do tego.
marcin.misek - Czw Lut 03, 2022 23:56
W moim MG był ten problem że zapaliła się kontrolka ABS, automatycznie trakcja również wywaliła błąd, a błąd hamulców pojawiał się w losowo.
Diagnoza pokazała że jeden czujnik ABS nie daje odczytów prędkości.
Po wymianie czujnika oraz łożyska wraz z pierścieniem ABS problem ustał.
adamcio1209 napisał/a: | Sprawdzałem błędy przez TOAF ale mam tylko te błędy: P1191, P1520, P0500, P0501. | Błędy silnika nie mają nic wspólnego z ABSem.
Zrób live date dla ABS - będziesz wszystko wiedział.
SeniorA - Pią Lut 04, 2022 15:45
adamcio1209 jak nie działa czujnik w prawym kole, to nie działa ABS i elektroniczny rozdzielnik siły hamowania( EBD). ABS-em i EBD steruje pompa/modulator ABS. Trzeba naprawić ABS ( czujnik w prawym kole) by usprawnić układ hamulcowy i EBD , bo dlatego świeci się lampka ostrzegawcza. Błąd hamulców pojawia się jak ma zadziałać EBD.
adamcio1209 - Pią Lut 25, 2022 18:23
Witam grupowiczów ponownie. Muszę odświeżyć temat.
Wymieniłem wczoraj czujnik abs (nowy zamiennik firmy SKF) ale problem dalej występuje. Prędkościomierz teraz pokazuje prawidłową prędkość (sprawdzane z gps) ale kontrolka abs dalej świeci i po przejechaniu 3-4km zapala się kontrolka awarii hamulców. Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze może być nie tak?
sTERYD - Pią Lut 25, 2022 20:36
Gdzieś jeszcze jest problem, albo z czujnikiem, albo z pierścieniem. Z przodu to raczej mało prawdopodobne, raczej z tyłu pierścienie mogą się powycierać.
marcin.misek - Sob Lut 26, 2022 00:06
Podłącz program diagnostyczny - dostaniesz informacje co jest źle. Wymień na tym kole czujnik i pierścień ABS dla pewności- albo jedno z tych jeżeli jesteś w stanie stwierdzić co jest uszkodzone.
dzelo23 - Pon Lut 28, 2022 00:16
Odpal Toafa i sprawdź prędkości obrotowe kół. Tylko weź ostatnią wersję ze sklepu play bo na poprzedniej nie udało mi się wychwycić usterki. Po zaktualizowaniu jadąc z prędkością 14km/h prawy tył co chwilę pokazywał 7km/h w poprzedniej wersji tego nie wychwyciłem.
Wyjąłem czujnik, podpilowalem mocowanie by delikatnie glebiej wchodził i działa. U mnie czasem zapalała się kontrolka a niemal przy każdym hamowaniu było czuć wibracje na pedał hamulca.
maciejk1980 - Sob Lis 23, 2024 01:35
witam, mój prędkościomierz nie działa, kontrolka ABS i kontrolka hamulca ręcznego pozostają zapalone po uruchomieniu silnika i jeździe, wykonałem test prędkości pojazdu IPK 7.3 i podczas jazdy pozostaje na 000, test IPK 2.0 wskazówka prędkościomierza działa poprawnie, czy to cos powazniejszego niz tylko czujnik?
sTERYD - Sob Lis 23, 2024 11:31
Na 99% czujnik
alex25 - Wto Lis 26, 2024 09:58
Może to kwestia czujnika, miałem już podobne problemy.
dawidd - Czw Lis 28, 2024 11:10
U mnie w okresie zimowym dość często po odpaleniu silnika zapala się na LCD czerwony symbol awarii hamulców. Po może 1 sekundzie gaśnie. Nie ma zdanych błędów, a same hamulce, abs czy kontrola trakcji działa normalnie. W summie pisząc tego posta przyszło mi do głowy ze to może kwestia akumulatora, co prawda siedzi tam AGM ale juz parę lat ma. Mieliści taki przypadek?
birkl - Pon Gru 02, 2024 13:40
U mnie chodziło o czujnik
Przy okazji. Znacie ten temat - https://kondratowicztransport.pl/rozklad/mlawa-warszawa/ ? Jak go oceniacie?
dawidd - Pon Gru 02, 2024 21:16
błąd czujnika byłby zarejestrowana przez kompa. U mnie błędów brak, wszystko chodzi poprawnie, tylko czasami po odpaleniu pojawia sie czerwona kontrolka na 1sekunde
maciejk1980 - Sob Gru 07, 2024 21:37
prędkościomierz dalej nie działa, zmienilem w prawym kole czujnik abs, kontrolka ABS i kontrolka hamulca ręcznego pozostają zapalone po uruchomieniu silnika i jeździe, moze pierscien magnetyczny?
|
|