Zobacz temat - [R111] Jak zrobić pompke do zawieszenia

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 100 - [R111] Jak zrobić pompke do zawieszenia

zywiec - Sro Sty 27, 2010 20:51
Temat postu: [R111] Jak zrobić pompke do zawieszenia
Siema.
Zaczne od tego, że jestem tu nowy i wlasnie nabylem ROVERka 111 :mrgreen:
Poszukuje jakiejś instrukcji zrobienia pompki do zawieszenia. Wiem, że pare osób zrobiło se takie coś :mrgreen: wiec moja prosba kierowana jest głównie do nich. Przeczytalem juz pare tematów o zawieszeniu ale nie znalazłem nic o tym urządzeniu(poza tym ze chyba mozna zrobic to z pompy hamulcowej). Przydaly by sie jakieś fotki jak to mniej wiecej ma wyglądać, z czego to zrobić i gdzie moge dostać potrzebne rzeczy. Jeżeli temat jest w nie odpowiednim dziale to prosze o przeniesienie.
Zgóry wielkie dzieki. Pozdro

Steff - Czw Sty 28, 2010 19:51

Osobiście nie mam pojęcia jak to zrobić ale mój znajomy, który swego czasu serwisował 111-stki jak się oficjalnie pojawiły w Polsce, na podstawie "oryginału" zrobił sobie taką pompkę :grin: I zrobił to bardzo fachowo o czym już kilka razy się przekonałem pompując zawieszenie :grin:
zywiec - Pią Sty 29, 2010 21:01

a masz moze jakies zdjecia jak to wygląda bo wlasnie dzisiaj zachaczylem miską i zrobila mi sie dziura :sad: wiec musze szybko napompowac i zrobic miske. a co do miski to wie ktos moze czy ona jest ze stali czy z aluminium? bo chce pospawac i nie wiem czy da rade migomatem to zrobic
sTERYD - Sob Sty 30, 2010 00:16

w R111 powinna być stalowa miska, z najzwyklejszej blachy st3s, pomalowana na czarno. Nową masz tu:
http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=820
jeśli miska nie jest pomalowana i ma charakterystyczną strukturę odlewu, to jest aluminiowa.

Steff - Sob Sty 30, 2010 16:08

zywiec napisał/a:
a masz moze jakies zdjecia jak to wygląda

Nie mam zdjęć. A na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że złomowisko by tego nie chciało :mrgreen: Zbiornik na płyn hydrauliczny, w środku (czego nie widać) pompa z długą "wajchą", którą poruszasz jak byś zaciągał i spuszczał "ręczny" :grin: Do tego zawór i od tego wszystkiego idzie wąż ciśnieniowy ze spejcalną końcówką krórą wkręca się do "gruszki". Ot i cała filozofia w teorii :grin:

zywiec - Nie Sty 31, 2010 01:14

Steff napisał/a:
Ot i cała filozofia w teorii
łatwiej powiedziec niż zrobić
Wiecie może czy miska olejowa od tej nowszej wersji R111 będzie pasowała do mojego ROVERka z 93' roku? bo jak pisałem wyżej zrobiłem dziure a mam okazje taką kupić na szrocie bo stoi cały i ile moge za nią dać?

sTERYD - Nie Sty 31, 2010 11:32

miski olejowe są pasujące zamiennie ze wszystkich silników serii K :cool:

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 11:32 ]
a może by spróbować zaadaptować coś takiego:
http://allegro.pl/item892...t_promocja.html
http://allegro.pl/item892...prasa_20_t.html :hm:

zywiec - Nie Sty 31, 2010 23:53

Dobra!
Znalazłem pare zdjęć i informacji. potrzebuje teraz kogoś bardziej obcykanego w tych sprawach.
LINK DO FRANCUSKIEJ STRONY PRZETŁUMACZONEJ PRZEZ OPERE
Potrzebuje teraz informacji co będzie potrzebne do zrobienia czegoś takiego.
DRUGA STRONKA Z INFO
ORAZ YOUTUBE 1
I YOUTUBE 2

sTERYD - Pon Lut 01, 2010 00:14

wygląda to banalnie, lewarek z zaślepionym tłokiem i wkręconym wężykiem plus manometr, stosując pompki, które dałem link wyżej masz to samo, tylko bez kombinacji, brakuje tylko końcówki i manometru :cool:
zywiec - Pon Lut 01, 2010 00:28

TAKIE COŚ nie wystarczy?
sTERYD - Pon Lut 01, 2010 00:43

pewnie, że wystarczy, nawet w każdym hipermarkietu znajdziesz taki lewarek w podobnej cenie, tylko kwestia jeszcze zaślepienia cylindra i przewodu i wykonania połączeń... jeśli masz jak to wykonać to na pewno będzie działać, ja podałem rozwiązanie dla leniwych i chyba też za nienajwiększe piniondze ;)

[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 00:43 ]
nie twierdzę, że jest to rozwiazanie lepsze, ale powinno być równie dobre przy mniejszym nakładzie pracy ;)

zywiec - Wto Lut 02, 2010 14:03

sTERYD napisał/a:
...i chyba też za nienajwiększe piniondze
o to mi właśnie chodzi :grin:
jeśli dobrze wymyśliłem to przez ten zaslepiony otworek po prawej stronie przez wężyk będzie zasysało płyn, a w zaślepienu cylindra muśi być otwór na przewód, który doprowadzi płyn do gruszek. Tak?

[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 01:04 ]
czyli ma to wyglądać tak?

[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 14:03 ]
Dobra. Pompke chyba juz mam. potrzebuje tylko informacji z czego zrobić końcówke do podłączenia do gruszki i czy musi być tam jakieś odpowiednie ciśnienie

Steff - Czw Lut 04, 2010 17:40

zywiec napisał/a:
Dobra. Pompke chyba juz mam.

Podziwiam twój zapał i determinację w tej sprawie :mrgreen:

sTERYD - Wto Mar 30, 2010 08:48

jeśli chodzi o końcówkę to nie wiem, ale Ciśnienie, to kiedyś Tomi_114 pisał, że powinno być 42 bary
wooy11 - Czw Sty 13, 2011 20:12

...o końcówke pytajcie w sklepach z częściami do samochodów ciężarowych, końcówka na wentyl jest nakręcana i na w srodku iglice która w momencie nakrecania na wentyl w układzie, odblokowuje zawór zwrotny, o ile pamiętam to w sklepie powiedzieli że jest to jakiś łącznik do naczepy albo coś w tym stylu, nie stosować koncówki od pompki do kół. Wąż ciśnieniowy który uzywam jest na 22 atm ale to jest troszke zamało i bywało że strzelił ze 2 razy :) Jeszcze jedno : pompować zawsze jak auto jest rzucone na glebe a nie podparte na kołkach...roverek ma sie powoli dzwigać do góry od "zera" , i jeszcze jedno : prosze sie nie dziwić kiedy nawet przy szczelnym układzie auto zmienia wysokość w zależności od pory roku, to normalne....zima sie obniża ( kurczenie płynu ) latem podnosi......10 stopni celsjusza wahania temperatury to jest około 0,5 cm wysokości liczac do nadkola z przodu oczywiście w zależności od zastosowanego płynu....przy m ixturze denaturat-koncentrat płynu do chlodnic to wahanie moze byc nawet wieksze ale to jest normalka.....na wiosne rover sie podnosi...poprostu auto żyje :) :)
PawelLuc - Pią Lut 04, 2011 09:13

witam
zauważyłem temat i jestem zaskoczony :o z podobnym, zawieszeniem spotkałem się w Citroenach z hydropneumatyką. tam jako płyn w instalacji jest zalany LHM nie dużo kosztuje. Jak zachowuje się takie zawieszenie?

Brt - Pią Lut 04, 2011 09:26

W R100 nie wolno stosować LHM pod żadnym pozorem !! ... powoduje niszczenie gruszek zawieszenia :ok: Albo oryginalny płyn rovera albo na forum jest podany przepis na zrobienie takiego płynu z dostępnych ogólnie materiałów :) ... a zawieszenie działa ok ... jest też stosowane w MGF i MG TF :ok: :)
wooy11 - Pią Lut 04, 2011 16:51

Ponad 10 lat jeździłem R111, w tym samym czasie różnymi służbowymi matizami, F Uno, CC, fiesty itp.....komfort jazdy w tych autach nie umywa sie do tego co daje R 111 z poprawnie działajacym zawieszeniem !!
mar15ek - Pią Mar 18, 2011 00:38

zywiec napisał/a:

Dobra. Pompke chyba juz mam

Możesz opisać dokładniej jak zrobiłeś? Jak robiłeś połączenia żeby wytrzymały ciśnienie? Jaką masz końcówke do zaworka w aucie? No i najważniejsze jaki jest efekt?
Mam MG-Fa i też chciałbym go sobie troszkę podpompować.

wooy11 napisał/a:
nie stosować koncówki od pompki do kół

Wydawało mi się, że to właśnie taka końcówka pasuje. No chyba że nie wytrzymuje ciśnienia.

wooy11 - Pią Mar 18, 2011 22:07

....dokładnie chodzi o wytrzymanie cisnienia a konkretnie sposób w jaki zapinasz końcówke od pompki na wentyl......jeżeli nie masz oryginalnej końcówki to w gre wchodzi tylko i wyłacznie NAKRECANA na wentyl.
Tak jak zauważyłeś ona bedzie pasować ale podczas pompowania zerwie ją z wentyla.

Tomi - Wto Mar 22, 2011 21:28

Brt napisał/a:
W R100 nie wolno stosować LHM pod żadnym pozorem !! ... powoduje niszczenie gruszek zawieszenia :ok: Albo oryginalny płyn rovera albo na forum jest podany przepis na zrobienie takiego płynu z dostępnych ogólnie materiałów :) ... a zawieszenie działa ok ... jest też stosowane w MGF i MG TF :ok: :)

Oj Brt, Brt... Główna modyfikacja MGTF w stosunku do MGF'a to rezygnacja z układu hydrolastic i zastąpienia go tradycyjnymi sprężynami... plus oczywiście amortyzatory, które w MGF'ie też występują... tylko inne.

hvil - Wto Mar 22, 2011 23:17

Tomi, nie uważasz ze rezygnacja z tego ukladu to jednak strata?? sam nie mam tf'a ani mgf'a ale jak uczesniczylem w regulacji zawieszenia tf'a.... dla mnie bomba:) czy może wycofano je z konkretnych poważnych powodów?
Tomi - Sro Mar 23, 2011 06:02

hvil napisał/a:
Tomi, czy może wycofano je z konkretnych poważnych powodów?

... chyba ze względów ekonomicznych.

nicmar9 - Pią Kwi 29, 2011 12:17

I jak działa ta pompka ?
A może ktoś ma i chce sprzedać ?

[ Dodano: Pią Kwi 29, 2011 12:17 ]
Czy ktoś ma kontakt do kogoś w województwie Warmińsko-Mazurkim kto może zrobić to zawieszenie ? !! !

djmarmax - Pią Maj 06, 2011 10:36

nicmar9 jakbys troszke bliżej mieszkał Malborka to bym podjechał do Ciebie z pompka :neutral:
m4oz - Wto Gru 13, 2011 23:15

Mam troszkę części do sprzedania. Niestety ktoś mi skasował mojego roverka zanim zdążyłem go naprawić. To może i dobrze:

Kod:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=19726943

BobMGF - Czw Lut 04, 2016 19:02

Steff,
Witaj,
Możesz mi podać namiary na Twojego znajomego albo informację gdzie można dopompować MGFa?
Pozdrawiam,
Robert