Zobacz temat - [R600] pompa hamulcowa - zestaw naprawczy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] pompa hamulcowa - zestaw naprawczy

kruszan - Czw Maj 26, 2011 14:53
Temat postu: [R600] pompa hamulcowa - zestaw naprawczy
hey,

chciałem zregenerować moją pompę, ale zakupiony zestaw naprawczy okazał się nie ten co trzeba? sam nie wiem, wg katalogu pytałem w 3ch motoryzacyjnych mają tylko jedną pozycję i tylko ten co kupiłem?!

ale po rozebraniu pompy żadna z tych uszczelek i podkładek nie jest taka sama jak u mnie więc to chyba nie to, albo już sam nie wiem...

w mojej pompie nie ma tych metalowych podkładek, nie ma tej jednej dużej, i 2ch mniejszych, zgadza się jedynie ten cienki oring, nawet seger zabezpieczający jest u mnie większy...

proszę o radę lub numer katalogowy co kupić by to podmienić :)

exeqtor - Czw Maj 26, 2011 16:38

Z tego co tu piszesz i co się orientuję to twój samochód nie posiada ABS, w wersjach z i bez ABS pompy się różnią od siebie m.in. właśnie średnicą tłoczka z ABS 25,4mm a bez 23,8mm, wydaje mi się, że ten zestaw naprawczy powinien pasować SEINSA AUTOFREN D1417 http://www.seinsa.es/en/p...os3.asp?Id=4372 i o taki pytaj i kup w sklepie, będzie pasować na 100% innej opcji nie ma ;) .
Koju - Czw Maj 26, 2011 17:42

exeqtor jesteś pewien na 100 % że będzie pasować ? :P
Nie wiem jak wygląda zestaw naprawczy w R 600 ale kruszan rozebrał swoja pompe i opisał co jest a czego nie ma ;) wiec obydwa te zestawy z tego co napisał się nie nadają ;)
Z tego co przejrzałem metalowe podkładki występują w modelu z ABS i bez pewnie jest tylko różnica w średnicach tak jak napisałeś.

Ten zestaw co zakupiłeś jest do starszych modeli aut i chyba nawet nie występował w R tylko w Hondzie.

kruszan - Czw Maj 26, 2011 17:54

mam ABS, Koju, dokładnie na zdrowy rozum powinienem podmienić uszczelki i już, ale jak mam to wykonać skoro u mnie tych elementów nie ma? żałuje że nie zrobiłem fotki ;/ ale rozbierałem to już 2 razy i nie chce mi się 3Ci ;/

1 wszy raz testowo co i jak, 2gi raz żeby wymienić a tu zonk ;/

Koju - Czw Maj 26, 2011 18:16

Powiem Ci że nie pomogę :/ przeleciałem po necie i na kilkunastu stronach podają różne symbole/ilości uszczelniaczy etc. (pewnie sami nie wiedzą co sprzedają) :/
W IC podane są symbole tylko 2 do R600 - ten co kupiłeś i ten co podał exeqtor :/

[ Dodano: Czw Maj 26, 2011 18:16 ]
kruszan napisał/a:
żałuje że nie zrobiłem fotki

Właśnie szkoda że nie zrobiłeś fotki i złapać można było wymiary oringów i pierścienia segera.
Oringi i pierścień można dostać na sztuki prawie w każdym sklepie wiec jak nie dostaniesz kompletnego zestawu pasującego to pozostaje zakup na szt.

Pozdro.

exeqtor - Pią Maj 27, 2011 11:12

kruszan, pokaż mi zdjęcie spod maski całej komory silnika a powiem ci czy masz ABS ok? no i jak by ci się dało radę, to weź pogadaj ze sprzedawcą ze sklepu i pożycz na moment ten zestaw naprawczy który ci podałem i zobacz czy pasuje, jak nie to oddasz, albo weź te gumki które wyjąłeś z pompy i porównaj w sklepie z tym zestawem.
kruszan - Pon Cze 27, 2011 10:14

exeqtor, hmm kolego chyba posiadając swój samochód wiem czy mam ABS czy nie ?! :shock: :twisted:

może uda mi się w niedzielę rozebrać to ustrojstwo raz jeszcze i wtedy pomierzę średnice, zrobię zdjęcie i z pompą na wierzchu podjadę do motka, wtedy się na pewno znajdzie co potrzeba :)

[ Dodano: Nie Cze 26, 2011 22:00 ]
rozebrałem z końcu, pomierzyłem i udokumentowałem :)

w internecie znalazłem dwie takie reperaturki, pytanie czy któraś jest na bank dla mnie przeznaczona? niby ze zdjęć to 2ga ale czy ona nie jest dla aut bez ABS?

to ta którą mam
http://autowak.com.pl/Sta...TYzMyoxMA%3D%3D

a to ta 2ga
http://autowak.com.pl/Sta...zM4NCoxMA%3D%3D

Średnica - 23,8

więc co mogę mieć pompę hamulcową dla wersji bez ABS mając ABS?

http://img135.imageshack....d=dsc03908q.jpg

średnica tulejki - którą popycha serwo - 17mm
średnica otworów w które wkłada się zbiorniczek z płynem - 21,5mm
średnica segera +/- - 36mm
średnica wkładu - 23,8mm

hmmm więc chyba ten - D1417

[ Dodano: Pon Cze 27, 2011 10:14 ]
Temat się rozwiązał, wychodzi na to, że mam pompę z wersji bez ABS :)

czy tak może być i czy ta mniejsza pompa działa i ma tyle siły by działać jak należy czy było coś przekładane? zauważyłem że inne 600ki z ABS mają tą samą pompę, a nie tą większą?

Harry - Sro Cze 29, 2011 23:02

up
bastek - Pią Lip 22, 2011 23:02

Podepnę się pod temat, sporo jest roboty w zmianie gumek?
kruszan - Pią Lip 22, 2011 23:30

Nie, najdłużej seger wyjmowałem (bo nie miał oczek na szczypce...), generalnie kupiłem ten 2gi zestaw i tak większość elementów nie zgadza się z tymi co mam w pompie... więc to jakiś śmiech jest...

z odpowietrzeniem też nie problem, po dolaniu płynu poluzować trzeba jedynie 2 śrubki na pompie ABS i czekać aż przestanie pluć powietrzem a zacznie ciągiem lecieć płyn, całość rozmontowanie/przełożenie/zmontowanie/odpowietrzenie to 30min

powodzenia

Grzegorz0910 - Pon Paź 10, 2011 21:39
Temat postu: witam a co ja mam powiedzieć
kruszan napisał/a:
Nie, najdłużej seger wyjmowałem (bo nie miał oczek na szczypce...), generalnie kupiłem ten 2gi zestaw i tak większość elementów nie zgadza się z tymi co mam w pompie... więc to jakiś śmiech jest...

z odpowietrzeniem też nie problem, po dolaniu płynu poluzować trzeba jedynie 2 śrubki na pompie ABS i czekać aż przestanie pluć powietrzem a zacznie ciągiem lecieć płyn, całość rozmontowanie/przełożenie/zmontowanie/odpowietrzenie to 30min

powodzenia
WITAM JESTEM TU NOWY SZUKAM POMPY DO 600TI 200KM ŻADEN ZESTAW NAPRAWCZY NIE PASUJE TEŻ BRAK GUMEK LICZĘ NA WASZĄ POMOC :beczy:

[ Dodano: Pon Paź 10, 2011 21:39 ]
jeszcze raz prośba chodzi o pompę hamulcową do Ti 200km zaden zestaw nie pasuje

kruszan - Pon Paź 10, 2011 21:55

pomp szukaj na allegro są od 60zł i w góre, lub w dziale części - popytaj, jest wiele osób z częściami do 600tek, co do zestawu taka karma - miałem w ręku obydwa i żaden się w pełni nie zgadza z tym co jest w mojej pompie...
Grzegorz0910 - Wto Paź 11, 2011 10:25

kruszan napisał/a:
pomp szukaj na allegro są od 60zł i w góre, lub w dziale części - popytaj, jest wiele osób z częściami do 600tek, co do zestawu taka karma - miałem w ręku obydwa i żaden się w pełni nie zgadza z tym co jest w mojej pompie...

[ Dodano: Wto Paź 11, 2011 10:25 ]
DZIĘKI POPYTAM ALE Z TĄ MOJĄ 600 TI TO CIĘŻKO-A SWOJĄ DROGĄ PO CO WCISKAJĄ ZESTAWY NAPRAWCZE SKORO SĄ DOBRE TYLKO DO POŁOWY :mrgreen:

kruszan - Wto Paź 11, 2011 10:30

ano też się zastanawiałem nad tym...

ale z tego co ja sprawdzałem to mamy takie same pompy - inna była jak nie miało się ABS

Grzegorz0910 - Wto Paź 11, 2011 10:49

PATRZĘ NA ALEGRO I JEST TEGO TROCHĘ ROZMAWIAŁEM Z GOŚCIEM I STWIERDZIŁ TO SAMO CO TY KOLEGO CZYLI ALBO AUTO MA ABS ALBO NIE.POWIEDZIAŁ ZE WYŚLE MI JA ZA FREE :?: A JAK BĘDZIE DOBRA TO WYŚLĘ MU KASĘ.
kruszan - Wto Paź 11, 2011 12:24

Grzegorz0910 napisał/a:
PATRZĘ NA ALEGRO I JEST TEGO TROCHĘ ROZMAWIAŁEM Z GOŚCIEM I STWIERDZIŁ TO SAMO CO TY KOLEGO CZYLI ALBO AUTO MA ABS ALBO NIE.POWIEDZIAŁ ZE WYŚLE MI JA ZA FREE :?: A JAK BĘDZIE DOBRA TO WYŚLĘ MU KASĘ.

no to pozytywnie :)

ps. wyłącz CAPS LOCKA

Grzegorz0910 - Czw Paź 13, 2011 20:49

i dupa........pompa przyszła ale nie ta co trzeba muszę ją odesłać;szacunek wielki dla Gościa za zaufanie