Zobacz temat - [R75] Układ chłodzenia

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Układ chłodzenia

Domino88 - Wto Sty 31, 2012 17:23
Temat postu: [R75] Układ chłodzenia
Witam,

czy orientuje sie ktos co to jest za czesc ktora znajduje sie przy chlodnicy u gory od strony pasazera.Znajuduje sie to zaraz koło gumy od swiateł.Co to jest bo wydaje mi sie ze mam wyciek wlasnie z tej czesci.
Dodam ze przy takich wysokich mrozach silnik nie trzyma mi temperatury tzn. nagrzeje sie do optymalnej temp. i jak włacze nawiew to temp.spada i po chwili znowu rosnie itd.

prosze pomozcie

SeniorA - Wto Sty 31, 2012 18:01

zbiorniczek płynu do wspomagania ukł.kierowniczego.
Domino88 - Wto Sty 31, 2012 18:21

a ten zbiornik od wspomagania ukladu kierowniczego jest podłaczony do chlodnicy?
TomaszM - Wto Sty 31, 2012 18:24

Nie
Domino88 - Wto Sty 31, 2012 18:29

a ten moj zbiornik jest zaraz przy chlodnicy i jest z nią polaczony
TomaszM - Wto Sty 31, 2012 18:36

Umieść jakieś zdjęcie, bo się nie dogadamy ;)

Ewentualnie narysuj strzałkę ;)

Uploaded with ImageShack.us

Adrian - Wto Sty 31, 2012 18:51

TomaszM,
Kolega ma diesla...

sash997 - Wto Sty 31, 2012 18:53

Domino88 napisał/a:
silnik nie trzyma mi temperatury tzn. nagrzeje sie do optymalnej temp. i jak włacze nawiew to temp.spada i po chwili znowu rosnie itd.

przy dużym mrozie z niesprawnym webasto to nic dziwnego w tym silniku :mrgreen:

TomaszM - Wto Sty 31, 2012 18:56

AdrianWWL napisał/a:
TomaszM,
Kolega ma diesla...

No i ??
Zbiorniczek o którym rozmawiamy jest w tym samym miejscu w każdym silniku R75...

Domino88 - Sro Lut 01, 2012 09:03

nie widac tego na zdjeciu,ale to jest mniej wiecej gdzie strzalka.

A czy z tym ze ta temperatura ma takie wahania to mozna spokojnie jezdzic?Czy raczej wstrzymac sie z jazda przez najblizsze dni?

[ Dodano: Sro Lut 01, 2012 09:03 ]
Ma ktos moze jakis pomysl?

Wroblo - Czw Lut 02, 2012 09:14

Witam

mam ten sam problem co kolega Domin.I też nie wiem co to za część.
Ona dokładnie znajduje się przy górnej części chłodnicy od strony pasażera i jest położona zaraz koło tej gumy zasłaniającej dostęp do żarówek.

SeniorA - Czw Lut 02, 2012 11:22

Domino88 napisał/a:
Co to jest bo wydaje mi sie ze mam wyciek wlasnie z tej czesci.
to może chodzi o kolanko /łącznik z przewodem chłodnicy
doniek1988 - Czw Lut 02, 2012 11:52

jak co to posiadam takie kolanka do chłodnicy
Domino88 - Czw Lut 02, 2012 13:57

Doniek mozesz wrzucic zdjecie tego kolanka.Jaka cena?

na zdjęciu zaznaczylem gdzie to mniej wiecej jest.Wydaje mi sie ze to nad tym kolankiem.

http://imageshack.us/phot...0644708761.jpg/

Myslicie ze cala chlodnica do wymiany? :beczy:
czy bedzie dalo sie ta sama czesc wymienic??

tygrysek37 - Czw Lut 02, 2012 14:43

Witam !
Mam podobny problem, z webasto po odpaleniu strasznie dymi nawet przez jakieś pół godziny, potem już mniej a po za tym nie dogrzewa się silnik nawet po przejechaniu 50 km przy tych mrozach temperatura silnika to jakieś 50st. Zastanawiam się czy to nie jest wina termostatu. Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuje

markozalko - Czw Lut 02, 2012 20:12

He he. Ja u siebie dziś zauważyłem plamę pod autem i okazało się że właśnie wyleciało mi jakie 170 ml płynu właśnie spod tego kolanka. Nie wiedząc czy można tak jeździć pojechałem do mechanika i dokręcił mi śruby trzymające te kolanko. Mówi że jedna miała o jakiś 1 obrót luz. Może to właśnie przez to dziś wyleciało. Wcześniej raz na jakieś 1000 km dolewałem może 70-100 ml płynu. Ewentualnie jak nie pomoże to kolanko do wymiany. Dobrze wiedzieć kto ma takie na sprzedaż :)
Co do trzymania temp. u mnie tez webasto nie działa. Jak jadę w trasie mam temp. ustawioną na 20 czasem 19 i muszę jechać w granicach 2200-2400 obrotów żeby trzymał wskazówkę na połowie. Jak będę jechał np. 90 km/h na 5 biegu za nic w świecie nie utrzymam temp. silnika. U mnie chyba to jest ewidentnie wina webasto a nie termostatu. Obym się nie mylił.

[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 20:12 ]
No tak się zastanawiam czy jeden obrót śruby (taki był luz) mógł mieć wpływ na to że przy 23 stopniowym mrozie wysadziło mi tamtędy płyn. Wcześniej 2 dni temu byłem w trasie i nic. Teraz jak śruba dokręcona...... zobaczę na dniach czy pomogło jak nie too wymiana kolanka.

tygrysek37 - Pią Lut 03, 2012 08:22

Ciekawostka...... bo wczoraj wieczorem nagle wszystko zaczeło dziełać i nie bardzo potrafię to wyjaśnić ale raczej mnie to ucieszyło. Życzę wszystkim aby w waszych Roverkach też tak się działo:)) Pozdrawiam
markozalko - Sob Lut 04, 2012 14:23

No i nie nacieszyłem się długo. Nadal cieknie spod śrub mocujących te kolanko. Nie wiem czy to tylko kolanko trzeba wymienić czy uszczelkę od tego kolanka. A może to co inne.
Czy przy wymianie takiego kolanka trzeba spuszczać płyn?