Zobacz temat - [R45] Problem z zamkiem centralnym

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Problem z zamkiem centralnym

madmips - Sob Lis 03, 2012 19:50
Temat postu: [R45] Problem z zamkiem centralnym
Witam, mam mały problem z zamkiem centralnym. Objawy są takie, że na pilota otwiera się ładnie, wszystkie drzwi, wyłącza się alarm. Natomiast chcąc z pilota zamknąć auto, jedynie załącza się alarm, centralny nie reaguje. Najgorsze, że na kluczyk jest podobnie, tzn. zamknąć mogę jedynie drzwi kierowcy, pozostałe nie reaugją, alarm się załącza.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem, jakieś pomysły od czego zacząć poszukiwania? Mam dwa piloty i oba zachowują się tak samo.

bizon - Nie Lis 04, 2012 08:25

A rygle chodza bez problemu, moze silowniki nie daja rady
leszczu - Nie Lis 04, 2012 10:21

Moim zdaniem wina stoi po siłowniku "master", czyli w drzwiach kierowcy.
madmips - Nie Lis 04, 2012 19:54

ale myślisz, że w grę wchodzi wymiana, czy takie rzeczy się naprawia, a może zdarza się jakaś typowa usterka?

[ Dodano: Nie Lis 04, 2012 19:52 ]
czy warto np. kupić coś takiego http://allegro.pl/rover-2...2734256743.html czy może lepiej najpierw rozkręcić i sprawdzić?

[ Dodano: Nie Lis 04, 2012 19:54 ]
bizon napisał/a:
A rygle chodza bez problemu, moze silowniki nie daja rady

no jak pisałem, przekręcanie kluczykiem też nie przynosi efektu, aby zamknąć auto muszę ręcznie wszystkie 3 zamknąć, a potem kluczykiem drzwi kierowcy. Otwarcie z pilota otwiera ładnie wszystkie.

leszczu - Pon Lis 05, 2012 14:27

madmips napisał/a:
ale myślisz, że w grę wchodzi wymiana, czy takie rzeczy się naprawia, a może zdarza się jakaś typowa usterka?

Raczej się wymienia.
madmips napisał/a:
czy warto np. kupić coś takiego http://allegro.pl/rover-2...2734256743.html czy może lepiej najpierw rozkręcić i sprawdzić?

Ale ty potrzebujesz tylko jednego siłownika. Ja bym poszukał jakiejś używki.
Ale za nim zaczniesz szukać to rozbierz boczek i sprawdź ten siłownik, może jakiś drut zeskoczył i nie łączy z ryglem.

bizon - Pon Lis 05, 2012 14:45

a ja dodam taki maly fakt ktory troche namiesza, w zimie gdy mi silownik kierowcy przymarzal i zamykalem czy tez pilotem czy kluczykiem to pozostale rygle sie normalnie zamykaly, a dopiero gdy silownik sie nameczyl i po chwili rygiel kierowcy opadal to migaly kierunki. takze mechaniczne "zatrzymanie" rygla kierowcy nie powinno moim zdaniem powodowac nie zamykania centralnego
madmips - Pon Lis 05, 2012 15:11

no to mi faktycznie dałeś zagrychę, ale chyba zacznę od rozebrania i sprawdzenia jak to tam wygląda w nadziei na błachostkę ;)