|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wąż płynu chłodzącego
Lynxior - Wto Cze 30, 2015 13:32 Temat postu: [R75] Wąż płynu chłodzącego Witam, posiadam roverka 75 już od kilku dni i jest to mój drugi post w dziale technicznym, z poprzednim problemem sobie poradziłem jednak dzisiaj pojawił się nowy o wiele poważniejszy. Podczas jazdy strzelił wąż od płynu chłodzącego, który wyciekł. Wąż pękł przy samym początku więc obciąłem uszkodzoną część i przypiąłem wąż używając starej obejmy. Pod dom dojechałem na wodzie, ale samo pytanie dotyczy węża - czy jest potrzeba jego wymiany skoro uszkodzona część została odcięta? Taka "naprawa" wystarczy czy lepiej wydać kilka groszy i się nie martwić?
Koenig - Wto Cze 30, 2015 13:46
Najpierw próbowałbym ustalić dlaczego pękł? Ze starości? To bezwzględnie wymienić? A może ciśnienie (choć wtedy raczej pękłby gdzieś na środku).
Lynxior - Wto Cze 30, 2015 14:34
Pękniecie było malutkie, nie dało by się tam włożyć ołówka, a nawet jeśli to z wielkim trudem. Pękł dosłownie za obejmą, a pierwsze kilkanaście centymetrów węża jest szersze niż cała reszta, być może od temperatury. Sam wąż był bardzo miękki jak dość dobrze wyrobiona plastelina.
cin1391 - Wto Cze 30, 2015 20:27
Dobrze zrobiłeś. Na razie jeździj tak. Jak Ci drugi raz puści to wymień, bo oznacza to, że zapewne guma już jest nieźle spękana.
Ja w ojca 416 Si załatałem wąż wodny Silver Tapem i już 3 rok trzyma xD
AdaskoC - Wto Cze 30, 2015 22:07
Lynxior, mogło sie uszkodzić, bo wąż puchnie od ciśnienia i się przetarł o opaskę.
Lecz ja dla pewności bym sprawdził twardość przewodów na dobrze rozgrzanym silniku, oraz czy po nocy jak auto stoi schodzi z układu ciśnienie. Wtedy można w większym stopniu wykluczyć uszkodzony korek
|
|