Wysłany: Wto Mar 24, 2009 08:05 [R25] CDX SONY wtyk ISO jakie wyprowadzenia?
Jak w temacie
Zakupiłem SONY CDX i mam problem z podłączeniem do instalacji Roverka.
Niby wszystko jest OK ale jak wyłącze stacyjke i wyjme kluczyk radio nie trzyma pamieci. Problem tkwi w braku stałego zasilania. Zauważyłem, że jeden z kabelków w kostce ISO jest wolny.I teraz moje pytanie
Jak są ustawione wyprowadzenia w instalacji roverka kostki ISO ?
Ostatnio zmieniony przez firefighter Sro Mar 25, 2009 14:23, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 08:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 09:11
Jeśli masz miernik to sprawdź czy na czerwonym kablu w kostce iso roverka idzie prąd dopiero po przekręceniu kluczyka czy jest tam na stałe. Sprawdź również żółty kabel. Generalnie powinno być tak, aby na żółtym jest prąd cały czas a na czerwonym tylko za kluczykiem. Jeśli jest tak jak piszę, po prostu hmm jeśli nie dajesz rady wyciągnąć tych kabli rozetnij je i połącz na odwrót ( żółty do czerwonego i czerwony do żółtego ), potem zaizoluj i gitara. Nie są to kable sygnałowe więc żadnej straty nie będzie jeśli po prostu je skręcisz i zaizolujesz - byle by się trzymało. Jeżeli chcesz się bawić w wyjmowanie kabli z kostki to czasem faktycznie jest z tym problem. Z regóły pomaga wypchnięcie je kombinerkami od wewnątrz. Tzn. nie ciągniesz za kabel a wypychasz go łapiąc za to metalowe wyprowadzenie.
Kable zamieniałem bo Sony przewidzaiało taką możliwość i zrobiło specjalne wtyki.Mnie chodzi oto, że po wyłączeniu stacyjki radio nie da się uruchomić i jeden kabel w ISO Roverka jest nie obsadzony czyli prawdopodobnie tam jest 12 V przed stacyjką dlatego prosze o pomoc jak wyjąc kable z ISO.
No dobra podłączyłem normalnie do stałego plusa ale to nie jest to co było przy poprzednim radiu.
W tym starym jak przekręciłem stacyjkę radio samo się uruchamiało a po wyłączeniu zapłonu bez wyciągania kluczyka radio nadal grało. Po przekręceniu do pozycji "0" i wyjęciu kluczyka wyłączało się ale można je było uruchomić ręcznie przez wciśnięcie kneflika "ON"
I tak chce mieć
Jak wygląda rozpiska ISO w R25
Radio Sony nigdy nie będzie działać w ten sposób. Do tego potrzebujesz radia z tzw Logiką Zapłonu np. Blaupunkt.
no właśnie .... a czy inne (jeśli tak, to które) marki oprócz Niebieskiej Kropki posiadają takie dobrodziejstwo w wyposażeniu. Jest to superwygodne i praktyczne i chciałbym aby moje przyszłe radio też to miało.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Kwi 01, 2009 22:02
chłopaki na elektrodzie coś takiego składali sobie sami także nic straconego, nie wiem czy można dodawać linki do innego forum, więc poszukajcie ignition logic.
Tak ale wykonanie pełnego odpowiednika Logoki zapłonu jest bez ingerencji w radio raczej niemożliwe. Można za to zbudować prosty układ który podtrzyma pracę radia przez jakiś czas po wyłączeniu zapłonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum