Forum Klubu ROVERki.pl :: [MG ZT-T] Centralny nie zamyka auta
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MG ZT-T] Centralny nie zamyka auta
Autor Wiadomość
dandi81 

Wysłany: Czw Sty 10, 2013 20:21   

Witam odkopie troche temat bo mam podoby problem co koledzy wyżej , u mnie jest podobnie z pilota autko moge otworzyć ,siedziac w środku autka przyciskiem koło lewarka biegów normalnie zamyka i otwiera. I jeszcze zaobserwowałem ze jak odłacze zasilanie od modułu centralnego i ponownie go podłącze to centralny normalnie zamknie się i otworzy z pilota ale tylko raz. Jak myślicie co mozna z tym zrobić i czujniki kufra i maski przedniej są ok bo by się świeciły na desce rozdzielczej bo jak są nie domknięte to się pala. Moze to którys silniczek w drzwiach szfankuje ale jak go sprawdzić i który to ??

SPAMU¦

Wysłany: Czw Sty 10, 2013 20:21   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

SeniorA 

Wysłany: Czw Sty 10, 2013 21:24   

dandi81 napisał/a:
ak odłacze zasilanie od modułu centralnego
to znaczy co odłączysz ,moduł komfortu BCU ? i napisz czego nie możesz zrobić, a nie co możesz.

dandi81 

Wysłany: Sro Sty 16, 2013 21:07   

Tak jak odłączam i ponownie podłączam moduł komfortu to centralny zamek moge raz normalnie zamknąć z pilota. Później znowu tylko po nacisnieciu przycisku zamykania na pilocie autko daje jeden dźwięk lampki w samochodzie gasną ale nie zamyka drzwi.

[ Dodano: Sob Sty 12, 2013 18:20 ]
I jak moze ktos ma jakis pomysł jak ten problem rozwiazać ?? ?

[ Dodano: Sro Sty 16, 2013 21:07 ]
Podbijam temat

rafalmis1 

Rover 75

Wysłany: Sro Sty 16, 2013 22:15   

niestety tak tematu podbić się nie da :cry:

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Czw Sty 17, 2013 00:58   

Jak daje dźwięk i nie zamyka, to tak jakby były otwarte drzwi. Czujnik maski i bagażnika pozwoli zamknąć drzwi, ale da sygnał. Jak masz możliwość podmień zamek z drzwi kierowcy na jakiś inny, nawet na angielski (pasażera). Tak to rozumiem z tego co napisałeś.

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

Pieta 

Rover 75

Wysłany: Czw Sty 17, 2013 08:16   

Ja przy dużych mrozach, po nocy mam kontrolkę otwracia drzwi. I wtedy nie zmknę centralnym. Ale pojadę i ogrzeję auto, wtedy kontrolka znika i wszysko gra. Jeżdźę długie odcinki to zdąże nagrzać samochód i zamek odpuszcza. Jak jest ciepło nie ma problemu.

dandi81 

Wysłany: Pon Sty 21, 2013 22:21   

MaReK napisał/a:
Jak daje dźwięk i nie zamyka, to tak jakby były otwarte drzwi. Czujnik maski i bagażnika pozwoli zamknąć drzwi, ale da sygnał. Jak masz możliwość podmień zamek z drzwi kierowcy na jakiś inny, nawet na angielski (pasażera). Tak to rozumiem z tego co napisałeś.

Jakby szwankował czujnik od maski albo od kufra to by mi świeciło sie to na wyświetlaczu komputera , bo jak otworze to pokazuje ze jest otwarte po zamknięciu kontrolki gasną wiec to chyba nie czujniki w masce i kufrze

loopo 

Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 13:25   

Witam ponownie,
temat założyłem, później zapomniałem napisać rozwiązania, ludzie piszą na maila - może komuś pomoże:
uporałem się z problemem i jak dotąd nie powrócił (auto nadal posiadam). Problemem okazały się dwa (wymiana pierwszego nie pomagała) spalone bezpieczniki w skrzynce nad nogami pasażera. Proponuję sprawdzić każdy kolejno, gdyż (nie pamiętam dokładnie które to bezpieczniki były) pierwszy spalony powodował, że palił się drugi. Dopiero po zlokalizowaniu drugiego przepalonego bezpiecznika, wymiana obu na sprawne spowodowała rozwiązanie problemu. Do dzisiaj auto zamyka i otwiera z pilota bez problemów :mrgreen:

Satyavan 

Wysłany: Sro Maj 28, 2014 15:20   

Dobrze wiedzieć, przestanie padać to się pobawię, bo u mnie podczas tych ulewnych deszczów pojawił się ten sam problem, mianowicie zamykanie auta z pilota nie działa, słychać pojedyncze piknięcie. :neutral:

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sro Maj 28, 2014 19:01   

jeśli lampka na desce nie świeci czyli wszystkie drzwi pozamykane a mimo to nie daje się zamknąć auta to polecam sprawdzić bezpiecznik F23 5A prowadzi on do 10 pinu EWS. Rok z tym walczyłem albo i dłużej, auto raz zamykało, raz nie, wg forum UK przepalenie tego bezpiecznika powoduje własnie problem z zamykaniem centralnego.

Tutaj mała uwaga bezpiecznik miałem sprawny a z niewiadomych przyczyn wyparował mi być może zalewany przez wodę i skorodowany pin 10 któy jest zasilany z tego bezpiecznika. Po uzupełnieniu pinu w EWS praca centralnego wróciła do normy

Satyavan 

Wysłany: Pią Maj 30, 2014 17:41   

No na desce wszystko ok, pilot ok. Z pewnością sprawdzę jak tylko pogoda się trochę poprawi, bo leje cały dzień. Dzięki wielkie. :wink:

[ Dodano: Pią Maj 30, 2014 17:41 ]
Problem rozwiązany, ale czasowo, a to dlatego, bo odlączyłem akumulator na jakieś 10 min i podpialem spowrotem, wszystko działa, zamykanie otwieranie z kluczyka, alarm się uzbraja, a co ciekawe odkryłem, że gdy zamknę auto z kluczyka i spróbuje otworzyć przyciskiem obok ręcznego to włącza się alarm.

ddobry 

Wysłany: Sob Sty 09, 2016 19:06   

Witam , mam problem z zamykaniem i otwieraniem auta kluczykiem, z pilota wszystko działa. Kluczyk przekreca się w obie strony lecz zamek niereaguje. Jakies pomysły co moglo pasc ? Roverek 75 99r

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sob Sty 09, 2016 20:01   

Może być tak jak u mnie, uszkodzona czesc zaraz za klamką ktora przekazuje ruch kluczyka w dol drzwi w stronę zamka.

2 opcja może brakować łącznika pomiędzy mechanizmem klamki a zamkiem, takie male coś co wygląda jak kość z 4 wypustami na każdym końcu,

Lub 3 opcja miałeś uszkodzony zamek w drzwiach kierowcy i ktos wymienił na zamek z anglika bo pewnie był tańszy za to nie posiada gniazda na owy lacznik od mechanizmu otwierającego.

Trzeba by rozebrać drzwi i zerknsc

ddobry 

Wysłany: Sob Sty 16, 2016 19:10   

Dzieki za podpowiedz , w tygodniu to sprawdze i dam znac co było.

[ Dodano: Sob Sty 16, 2016 19:10 ]
sprawa poki co wygląda tak ze ten lacznik się kreci ale zamek niereaguje na niego z kluczyka.

arleta90 

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 09:52   

Mam ten sam problem, zamek nie zamyka, a otwiera. Choc dzisiaj miałam problem z tylnymi drzwiami od str kierowcy bo tez nie chciały się otworzyć. Zamykanie kluczykiem nie działa, muszę każde drzwi z kolei zamykać ręcznie guziczkiem w drzwiach. Guzik przy ręcznym tez już dzisiaj ani nie zamyka ani nie otwiera ( wczoraj dzialal jeszcze). No i kontrolka, że drzwi są niezamknięte i światełko palące się w aucie... pomóżcie, bo się wykończę :(

prebenny 

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 09:57   

arleta90 przepłucz zamki WD40 i potem smarem silikonowym.

Jak, któreś drzwi mają przymarznięty czujnik 'zamknięcia' to przycisk ani centralny ich nie zamkną.

Jak otwiera, nie zamyka a nie pokazuje, że drzwi są otwarte to pewnie silniczek od zamka.

arleta90 

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 10:01   

Otwiera, nie zamyka, i świeci kontrolka, że drzwi są otwarte. Nakierujesz mnie jak i gdzie nasmarować te zamki? Wd wpscikac w wejście od kluczyka czy zamki po bokach?

prebenny 

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 10:10   

Odchyl klamkę i wsadź rurkę do środka i drugie miejsce to na boku drzwi zamek, w który wchodzi ten 'bolec' jak drzwi są zamknięte.

arleta90 

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 10:25   

Super, dziękuję. A co do zamykania tych zamków to może odpiąć skrzyneczkę pod schowkiem pasażera? Z tego co wyczytałam pomaga, ale na chwilę :(

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 18, 2016 10:54   

Nie nie, odpiecie BCU to byl mój wątek i tam byl problem ze skorodowanym pinem w ews.

U Ciebie to ewidentnie przymarznięty microswitch w zamku, który zblokowany informuje bcu ze drzwi sa otwarte, przez to świeci się lampka w kabinie no i komputer nie zamknie otwartych drzwi,

Odpowiedz do tematu